Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy ritka vihar miatt egymillióan maradtak áram nélkül és hárman meghaltak Iowában

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hét elején röviddel egymás után több rendkívül erős, speciális vihar, ún. derecho tarolta le az amerikai Középnyugatot, nagyon komoly pusztítást okozva:

több mint ezer ház vált élhetetlenné, hárman meghaltak, több millió hektár termőföld károsodott, eleinte több mint egymillió, mostanra immár „csak” százezer ember maradt áram, internet és akár víz nélkül, több napon keresztül benzin sem volt a benzinkutakon.


„A pusztulás leírhatatlan. (…) Legtöbbünk még csak nem is tudta ezelőtt, hogy mi az a derecho” – mondta el az Iowát a leginkább érintő, több mint 1200 km szélességben, 14 órán keresztül tartó viharról az állam kormányzója, Kim Reynolds.

„Mostanra már túl jól ismerjük.”

– jelentette ki a több mint 160 km/h-s széllökésekkel járó, a tornádókhoz hasonló pusztítást okozó természeti csapásról a kormányzó. A derecho azonban – a tornádótól eltérően – egy viszonylag egyenes vonal mentén okoz károkat, az amerikai Nemzeti Időjárási Szolgálat Viharjósló Központja az „egyenes vonalú szélkárosodás” kifejezést használja a jelenségre.

A kormányzó huszonöt megyét hivatalosan katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánított, hogy ezzel állami forrásokból finanszírozhassák a helyreállítási munkálatokat. A Nemzeti Gárda több mint száz tagja segítette még pénteken is a közműveknél dolgozókat, hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást, illetve a kormányzó Donald Trump elnökkel és Mike Pence alelnökkel is egyeztetett a keletkezett kárról és a helyreállítási munkálatokról.

Bár a vihar hétfőn történt, péntek délután is még 168 ezer ember számára nem volt elérhető az áramszolgáltatás, és bár javában zajlanak a helyreállítási munkálatok, a poweroutage.us adatai szerint százezer ember még most sem tudja felkapcsolni esténként a lámpát vagy éppen feltölteni elektromos eszközeit – az ígéretek szerint keddre állhat teljesen helyre a szolgáltatás.

Hatalmas kár érte az iowai termőföldeket is: az állam elsődleges terményeit jelentő helyi kukorica- és szójababültetvényeknek mindeddig az aszályos körülményeket kellett elviselniük, azonban a mostani áradással a korábbinál kritikusabb helyzetbe került az USA első számú kukoricatermelő állama.

Az Iowában késő szeptembertől kezdve október közepéig betakarított kukorica tízmilliárd dolláros iparág az állam számára, de most a művelt terület harmada, nagyjából tízmillió angol hold (kb. 4 millió hektár, 40 468 km², ~fél Magyarország területével megegyező) termőföld vált a vihar miatt „menthetetlenné”, így a keletkezett kár hatalmas.

Az egyik leginkább sújtott város Cedar Rapids, ahol 20 iskola károsodott, több mint 800 lakóépület és üzlet tetőszerkezete részben vagy teljesen összeomlott, valamint egyes környékeket még most is beborítanak a letört faágak.

Az ilyen és ehhez hasonló, korábban nem jellemző természeti csapások megszaporodása és egyre pusztítóbbá válása világszerte elterjedt jelenséggé vált: 2019 volt a mérések kezdete óta lévő legmelegebb év Európában, sosem látott mértékben égnek a sarkköri erdők jelenleg is, valamint korábban tűz által sosem sújtott esőerdők pusztultak el például Ausztráliában is az év elején. Mindezen események bár egyszeri, egymástól független és távoli történéseknek tűnnek, valójában egyazon kirakós darabjait alkotják – amerikai kutatók kimutatták, hogy éppen a klímaváltozás legrosszabb forgatókönyvében élünk.

(CNN, CBS)