Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A klímakatasztrófa nem a jövő, hanem a jelen: erdőtüzek pusztítanak szerte a világon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hátralévő életünk leghidegebb nyarán több természeti katasztrófa is nagy médianyilvánosságot kapott: Németországban és Belgiumban sosem látott mértékű árvíz pusztított, júliusban 49 celsiusfok volt Kanadában és az erdőtűz porig égetett egy kanadai kisvárost, júniusban egy csehországi tornádó több halálos áldozattal járt stb. Mindeközben Kínában már 302 halálos áldozata van a Henan régióban pusztító árvíznek, az USA-ban jelenleg is 91 erdőtűz pusztít, és még ki tudja hány jelenleg is zajló természeti katasztrófa kerüli el figyelmünk.

Egy 2019-es kutatás szerint a hatvanas évek óta megtízszereződött a természeti katasztrófák száma.

Ezekben a napokban is a bolygó legkülönbözőbb pontjain dúlnak rendkívüli erdőtüzek… Ezekből szemlézünk, a teljesség igénye nélkül.

Oroszország

A szibériai erdőtüzek szmogja éjszakává változtatta a nappalokat – írja a Moscow Times. Szibéria éves erdőtűz-időszakából még hátravan egy hónap és az erdőtűz máris nagyobb területen tombol, mint Connecticut teljes területe. A rendkívül rossz látási viszonyok a tűzoltó-repülőgépek használatbavételét is megakadályozták. A hatóságok szerint a régió legmelegebb és legszárazabb nyarán megy keresztül. Szibériában télen a hideg akár a mínusz 60 celsiusfokot is elérheti. Az erdőtűz a lakosság légzési egészségére is káros hatással van.

Görögország

Egy Athén melletti kisváros több száz lakójának kellett elmenekülnie otthonából, mert az erdőtűz már a lakott területeket, köztük Athén külvárosát is elérte. Több tengerpart melletti falut is evakuálni kellett. A főváros egét füst borítja, a hőmérséklet a 42 fokot is elérte. Több turistacélpontot zárva tartanak. Az erdőtűz az áramellátást is megnehezítette, a megrongálódott villanyoszlopok miatt.

Törökország

Már nyolc halálos áldozata van a törökországi erdőtüzeknek. Az erdőtűz elsősorban az ország turista régióiban, a tengerparti területeken tombol. Több turistát is csónakokkal kellett evakuálni. Egyre többen állítják, hogy Erdogan kormány félrekezeli az erdőtüzek okozta válságot, miközben a hatóságok nyomozásba kezdtek, hogy megállapítsák, kurd ellenállók gyújtogattak -e titokban… Ami nem valószínű.

Olaszország

Olaszországban 800 (!) erdőtüzet regisztráltak és 150 embert kellett evakuálni, köztük turistákat. Az erdőtűz a helyi mezőgazdaságot is megrongálta, százéves olajfák tömege pusztult el a tűzben.

Címlapkép: Piqsels