Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A meteorológusokat is megdöbbenti a kanadai erdőtüzek intenzitása

Ez a cikk több mint 2 éves.

A napokban olyan súlyos erdőtüzek alakultak ki nyugat-Kanadában, hogy a meteorológusok csupán 15 óra leforgása alatt több mint 700 ezer villámlást azonosítottak be, ami az évi kanadai villámlások ∼5%-a . A jelenség olyan szélsőséges, különösen a kanadai időjáráshoz képest, hogy az megdöbbentette a sokat látott meteorológusokat is, de a tudósok figyelmeztetnek: a klímaváltozás felgyorsulásával egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek.

Jelenleg is több mint 170 erdőtüzet próbálnak eloltani a kanadai hatóságok az ország nyugati részén fekvő British Columbia tartományban, ahol a lakosság evakuálásában a hadsereg is részt vesz. Az erdőtüzeknek már két ismert halálos áldozata van, ráadásul az elmúlt héten a tüzeket okozó hőhullám alatt megduplázódott a halálozási arány a térségben. A két erdőtűzben elhunyt személy egy idős házaspár volt, akik a porig égett Lytton városában lelték halálukat – nemrég itt mérték a valaha legmelegebb időjárást is Kanadában, 49 (!) celsiusfokot, még az erdőtűz előtt. A lyttoni tűzben 250 ember otthona és minden személyes tartozéka is odaveszett.

A kanadai erdőtüzek hatalmas „tűzfelhőket” hoztak létre.

A „tűzfelhő,” amelyet pyrocumulonimbus felhőként vagy pyroCb néven is ismernek, általában akkor keletkezik, amikor a tűz olyan intenzitással tombol, hogy felfelé áramlik a füst, a vízgőz és a hamu, és magasan a légkörbe emelkednek. Amikor ezek a légoszlopok lehűlnek és lecsapódnak, felhőket képeznek, amelyek mennydörgést, villámlást és tornádó erejű szelet tudnak generálni. A tűzfelhők olyannyira intenzívekké válhatnak, hogy villámjaik újabb tűzvészeket indíthatnak el a földön. Ez történik most Kanadában, és bár nem ismeretlen időjárási jelenségről van szó, a kanadai tűzfelhők okozta pusztítás a meteorológusokat is meglepi:

„Összevetve általában nem látni sok villámot Kanadában – körülbelül 90% -kal kevesebbet, mint az Egyesült Államokban. Ehhez képest a tegnapi kanadai számok magasabbak, mint amit egy nagy nap alatt elvárhatunk egy olyan villámlásnak kitett régióban, mint Texas vagy Oklahoma.” – nyilatkozta az SFGatenek Chris Vagasky, meteorológus.

 

Daniel Swain, a Kaliforniai Egyetem klímatudósa azt írja a Twitteren: „Nagyon sok futótűzhez kapcsolódó pirokonvektív eseményt figyeltem meg már a műholdas korszakban, és úgy gondolom, hogy ez a legszélsőségesebb, amit valaha láttam. Ez egy szó szerinti tűzvihar, amely *ezernyi villámcsapást és szinte biztosan számtalan új tüzet okoz.”

 

Neil Lareau, akinek szakterülete az erdőtüzek által generált időjárás, és aki figyelemmel követte az elmúlt időszak erdőtüzeit, köztük a tavalyi ausztrál erdőtüzeket is, azt mondja, „minden évben egy új megfejeli az előző évit, ami nagyon ijesztő”.

Címlapkép: Flickr