Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkabeszüntetés mellett különleges akciókkal is készülnek a pedagógusok a márciusi sztrájkra

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem hajlandó elfogadni azt a péntek éjjel megjelent kormányrendeletet, amely a járvány okozta veszélyhelyzetre hivatkozva lehetetlenítené el a március közepére tervezett sztrájkot.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányának tagja a Klubrádió tegnap esti műsorában elmondta, hogy a szakszervezet szerint a „rendelet Alaptörvény-ellenes”, amelyet nem hajlandóak elfogadni.

„Minden jogi lépést meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a rendelet így ne maradjon meg. A szerdai napon pedig el fogunk menni az EMMI épületébe. Ezeket mind közölni fogjuk velük és továbbra is kitartunk amellett, hogy a még elégséges szolgáltatásról a felek megállapodása alapján kell eljárni, illetve annak hiányában a független magyar bíróság dönt, és nem pedig a kormány”

– mondta el Nagy Erzsébet, aki jelezte, hogy a szakszervezet más akciókat is tervez.

„Arra fogunk alapozni, hogy  egyre nagyobb most már nemcsak a szakmán belül, hanem a társadalmon belül is az a fajta felháborodottság – most már mondhatjuk, hogy düh –, ami ezt a sztrájkkal kapcsolatos kormányzati csűrés-csavarást övezi. Erre a támogatottságra fogunk alapozni és tervezünk a sztrájkon kívül egyéb más akciókat is”, szólt a PDSZ választmányi tagja a Klubrádió műsorában.

Sztrájkolj dolgozva!

Pénteken éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a márciusra tervezett pedagógussztrájkot igyekszik ellehetetleníteni. Ebben a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány szabályozza az iskolák sztrájk alatti működését. A rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani.

A kormány továbbá arról is rendelkezett, hogy míg az óvodai foglalkozások elmaradhatnak, addig a sztrájk által érintett iskolákban kötelező a tanórák 50 százalékának megtartása, az érettségi előtt álló diákoknak pedig a kötelező érettségi tantárgyainak egyetlen tanórája sem maradhat el a sztrájk miatt, vagyis a kormány arra kéri a pedagógusokat, hogy a sztrájk idején is dolgozzanak.

Eszerint a vészhelyzet végéig „a sztrájk minden munkanapján biztosítani kell a gyerekfelügyeletet, a saját osztályukban. Az érettségire készülő középiskolásoknak minden érettségire felkészítő órát meg kell tartani. A többi tanulónak minden tárgyból az órák felét kötelező lesz megtartani.”

Elégtelen az elégséges

A január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk sikerén felbuzdulva a pedagógus szakszervezetek március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetéssel kívánják elérni, hogy a kormány meghallgassa a követeléseiket.

A szakszervezetek fő célja, hogy a 10%-os pótlékemelésen kívül további béremelést kapjanak a tanárok, a munkaterhelés pedig csökkenjen.

A követeléseikkel kapcsolatos egyeztetés azonban megrekedt, miután Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) köznevelésért felelős helyettes államtitkára az utolsó pillanatban visszamondta az eredetileg péntekre tervezett találkozót a szakszervezetekkel.

Kisfaludy azután döntött így, hogy a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön az elsőfokú döntést felülírva jogellenesnek minősítette a január 31-i sztrájkot. A szakszervezetek szerint azonban a bíróság döntése nem indokolta volna a találkozó lemondását, hiszen az csak az eddig is ismert tényt állapította meg, miszerint a sztrájk napján még nem volt jogerős végzés az ún. „elégséges szolgáltatás” mértékéről. Szerintük a csütörtöki döntés már csak azért sem számít teljes kudarcnak, mert a Fővárosi Ítélőtábla számos kérdésben a pedagógusoknak adott igazat.

(Klubrádió, Mérce)
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs