Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A balassagyarmati tankerület tanárszakos hallgatókkal csillapíthatja a pedagógushiányt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy egyetemi hallgatóknak december végén kiküldött levél tanúsága szerint a Balassagyarmati Tankerületi Központ végzős tanárszakosokat vár több általános iskolába részmunkaidős vagy akár teljes foglalkoztatásra.

Az ajánlat kecsegtető: a munkát vállaló hallgatók a diploma megszerzése előtt szakmai gyakorlatot szerezhetnek, önálló munkavégzésre nyílik lehetőségük, és a diploma megszerzését követően biztos állásuk lesz az adott iskolában vagy a tankerület bármely más intézményében.

„Igény esetén iskoláikban lehetőség nyílik az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakorlat letöltésére is, így szakmai gyakorlati helyük akár munkahelyük is lehet egyben. Részmunkaidő keretében az intézményvezető úgy állítja össze az órarendet, hogy az igazodjon egyetemi elfoglaltságukhoz. Akár heti 1-2-3 napra terjedő részmunkaidő is elképzelhető, minden esetben egyéni megállapodás köttetik, tekintettel hallgatói jogviszonyukból eredő egyéb kötelezettségeikre.”

– olvasható a levélben, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hozott nyilvánosságra Facebook-oldalán. A levél szerint a foglalkoztatás feltétele a jogszabályi kötelezettségnek megfelelően az oltottság.

Az időzítés feltehetőleg nem véletlen, a háttérben a rendszerszintű pedagógushiány állhat. A PDSZ nemrég egy hasonló esettel kapcsolatban kijelentette: az egyetemistákkal és főiskolásokkal kifejezetten a januártól kötelező oltás miatt kieső tanárokat pótolnák, még ha a toborzólevelekben nem is közvetlenül erre hivatkoztak.

A szakszervezet egy korábbi blogposztjában arra hívta fel a figyelmet: azt, hogy „micsoda őrült kapkodás folyik”, jól példázza az a tény is, hogy nincs jogszabályi lehetősége a hallgatók ilyen formában történő alkalmazásának.

A jelenleg érvényes kormányrendelet szerint ugyanis az foglalkoztatható közalkalmazotti jogviszonyban gyakornokként, aki „a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus-munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette”. Tehát a hallgatók közül csak azok taníthatnak, akiknek már csak a nyelvvizsgájuk hiányzik a diploma átvételéhez.

Mivel ezt a rendelkezést semmi nem írta felül, a tankerületek jogellenesen toboroznak megüresedett álláshelyek betöltésére és kieső pedagógusok pótlására egyetemi és főiskolai hallgatókat a PDSZ szerint. Ezt látszott megerősíteni az is, hogy az RTL Híradó kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nemrég azt válaszolta, hogy a szükséges szakmai ismeretekkel már rendelkező hallgatók határozott időre és kizárólag gyakornokként bevonhatók a feladatellátásba.

Ahogyan a Mérce arról beszámolt, az EMMI által közölt adatok alapján mintegy 780 pedagógus esett ki a munkából amiatt, hogy nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást, és nagyjából ugyanennyien vannak, akik méltányossági alapon kaptak felmentést az oltás alól Kásler Miklóstól.

A tanárhiány már ezt megelőzően is égető volt az érdekképviseletek szerint:  a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nemrég országos figyelemfelhívó akcióba kezdett a  „Holnap ki fog tanítani?” jelmondattal, amelynek célja, hogy rámutassanak, közel van az állami közoktatás végleges hanyatlásának visszafordíthatatlansága. A másik nagy tanárszakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével együtt figyelmeztető sztrájkot is meghirdettek január 31-ére, március 16-án pedig határozatlan idejű munkabeszüntetés következhet.

A PDSZ szerint az, hogy negyedik évfolyamos diákokkal kívánják megoldani a kritikus pedagógushiányt azt bizonyítja, hogy a kormány kapitulált: már kísérletet sem kíván tenni a helyzet rendezésére. A súlyos problémákat csak a helyzet átfogó rendezésével, béremeléssel, a munkakörülmények haladéktalan javításával lehet megoldani.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt