Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetemi hallgatókkal helyettesíthetik a kötelező oltás miatt kieső tanárokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egyetemeken toboroz hallgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma óraadó tevékenységre, éppen akkor, amikor a kötelező oltás visszautasítása miatt százával estek ki pedagógusok az amúgy is túlterhelt rendszerből – számolt be csütörtök este az RTL Híradó.

Ahogyan a Mérce arról beszámolt a napokban, az Emmi által közölt adatok alapján mintegy 780 pedagógus esett ki a munkából amiatt, hogy nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást, és nagyjából ugyanennyien vannak, akik méltányossági alapon kaptak felmentést az oltás alól. 

A tanárhiány már ezt megelőzően is égető volt az érdekképviseletek szerint:  a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nemrég országos figyelemfelhívó akcióba kezdett a  „Holnap ki fog tanítani?” jelmondattal, amelynek célja, hogy rámutassanak, közel van az állami közoktatás végleges hanyatlásának visszafordíthatatlansága. A másik nagy tanárszakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével együtt figyelmeztető sztrájkot is meghirdettek január 31-ére. 

Bár az Emmi a kötelező oltás felvételének december végén lejárt határidejét követően hétfői közleményében külön odaszúrt a szakszervezeteknek, mondván, mindenhol rendben el tudott kezdődni a tanítás a kieső munkaerő dacára, az érdekképviseletek szerint ennek az az ára, hogy sok helyen tanárszakos hallgatóknak kínálnak állást. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az egyetemistákkal és főiskolásokkal kifejezetten a most a kötelező oltás miatt kieső tanárokat pótolnák, még ha a toborzólevelekben nem is közvetlenül erre hivatkoztak.

A kiküldött levelek egy részében az áll, hogy olyan egyetemistákat keresnek, akik

  • koronavírus elleni védőoltással rendelkeznek, 
  • óraadói tevékenységet vállalnának. 

Másutt pedig azt írják, heti 1-2-3 napra terjedő részmunkaidős állást kínálnak egyéni megállapodás alapján úgy, hogy az igazodjon egyetemi elfoglaltságaikhoz.

Az RTL Híradója talált olyan felsőoktatási intézményt, amely elismerte a tanárszakosok toborzását: a Pécsi Tudományegyetem hallgatói például az egyetem sajtóosztálya szerint is kaptak ilyen levelet. Az RTL birtokába jutott levél szerint pedagógusok helyettesítésére keresnek tanárszakosokat. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a híradó kérdésére azt írta, hogy a szükséges szakmai ismeretekkel már rendelkező hallgatók határozott időre és kizárólag gyakornokként bevonhatók a feladatellátásba.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke felhívta a figyelmet az RTL riportjában, hogy a az oltás felvétele alóli felmentések nem a tanév végéig szólnak, tehát további 800 pedagógus esetében újra felszínre fog kerülni hamarosan a fizetés nélküli szabadságra küldés kérdése. Ráadásul ez csak kifejezetten az Emmi által felügyelt tankerületekre vonatkozik, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó szakképzési centrumokról semmit nem mondanak el az ismert a számok, a minisztérium ugyanis még nem nyilatkozott a kérdésben. 

Az ITM az RTL kérdésére pontos számot nem írt, csak azt, hogy a „túlnyomó többség” beoltatta magát, az oktatás pedig zavartalan.

(RTL Híradó)

Címlapkép: MTI/Balázs Attila