Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Holnap ki fog tanítani?” – országos akciósorozattal hívják fel a figyelmet a pedagógushiányra

Ez a cikk több mint 2 éves.

Országos akciósorozatba kezdett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy felhívhja a figyelmet az égető pedagógushiányra és annak következményeire – erről az Eduline oktatási portál számolt be, valamint a PDSZ Facebook-oldalán is figyelmmel lehet követni az eseménysoroazattal kapcsolatos bejegyzéseket.

Az események célja hogy – ahogyan a szakszervezet fogalmaz – „az egyes a társadalom egésze számára nyilvánvalóvá tegyük, hogy mekkora veszélyt jelent mindannyiunkra nézve a már létező pedagógushiány, és mennyire közel van az a pillanat, amikor visszafordíthatatlanná válik különösen az állami közoktatás végleges hanyatlása”.

A megmozdulások során minden alkalommal helyi pedagógusokkal szervez sajtótájékoztatókat a sazskszervezet, amelyek alatt a „Holnap ki fog tanítani?” feliratú molinót feszítik ki a helyi tankerületi központok előtt. Kelet-Magyarországról indulva a tervek szerint néhányn napon belül nyugati helyszínekre is elérnek majd: eddig Miskolcon, Kazincbarcikán, Sárospatakon, Dunaújvárosban, Mohácson akciózott a PDSZ, hétfőn Pécsen és Székesfehérváron kerül sor újabb eseményre. A szakszervezet közlése szerint a demonstrációkkal óvatosak a járvány miatt, de van, ahol nemcsak sajtótájékoztatót, hanem kifejezetten tüntetést is tartanak.

Az első eseményre Miskolcon került sor pénteken, azaz december 10-én, ami szimbolikus dátum a szakszervezet számára: a sajtótájékoztatón Szűcs Tamás, a PDSZ korábbi elnöke, országos választmányának jelenlegi tagja felidézte, hogy 2015. december 10-én Miskolcon volt egy demonstráció, az volt az általa  „tanárlázadásnak” nevezett eseménysorozat kezdete, amelynek a Hősök terére szervezett, emlékezets „esernyős tüntetés” volt a csúcspontja.


„Eltelt hat év, a kérdés most már az, hogy lesz-e, aki tanítson holnap” – mondta Szűcs az Eduline beszámolója szerint. Hozzátette: az egyetemre bekerülő pedagógushallgatók 40 százaléka nem végzi el az egyetemet, a maradék 60 százalék 20 százaléka nem kezdi el a pályát, további 20 százalék pedig pár év után otthagyja az iskolai munkát.

Szűcs azt is elmondta: reményeik szerint elindul egy olyan akciósorozat, egy olyan mozgalom, ami segítheti azt, hogy a tanárok „előrébb juthassanak” követelésesikkel.

A PDSZ korábbi elnöke kitért a tanárok tiltakozása kapcsán mindig újra felmerülő kérdéskörre, az esetleges sztrájkra is. Mint arról a Mércén az elmúlt hetekben beszámoltunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelenleg is sztrájktárgyalásban áll a két nagy pedagógusszakszervezettel, a PDSZ-szel, és a PSZ-szel (Pedagógusok Szakszervezete). Szűcs szerint ha a kormány az időhúzó taktikát választja a sztrájkkal kapcsolatban a folyamatban sztrájktárgyalások idején, akkor „tényleg nem marad más, mint hogy a még elégséges szolgáltatásokról szóló bírósági döntéseink valamikor tavasszal – elképzelhető, hogy a választások környékén – fognak kifutni oda, hogy azt mondjuk, indul a sztrájk”. A korábbi szakszervezeti vezető beszélt arról is, hogy ezt az eszközt már számtalanszor bevetették volna, „ha a sztrájktörvény nem olyan lenne, amilyen” .

A PDSZ a nedolgozzingyen.hu oldalon a ezen a héten egy cikkben szedte össze a sztrájk törvényességével kapcsolatos tudnivalókat, amelynek konklúziója az, hogy

„[…]a dolgok szerencsétlen kormányzati időzítésének köszönhetően az is egyértelmű, hogy a kormány gyakorlatilag saját maga navigálja magát abba a helyzetbe, hogy pontosan a választások idejére lehessen majd jogszerű sztrájkot tartani.”

A pedagógusok küzdelmében fontos dátum közeledik: december 15-e két szempontból is fontos nap lesz, egyrészt, mert ekkorra várható a sztrájktárgyalás következő fordulója – amelynek eredményéről természetesen a Mércén be fogunk számolni -, másfelől pedigezen a napon az állami oktatási-nevelési intézményekben dolgozók számára lejár a kötelező koronavírus elleni védőoltás felvételének határideje. Ahogyan arra a Népszava cikke felhívja a figyelmet, a pedagógusok körében továbbra is mintegy tízezren vannak, akik nem oltatták be magukat, ami tovább súlyosbíthatja a már jelenleg is akut tanárhiányt.

(Eduline, Népszava, Mérce)