Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: Vicc, hogy ilyen kettős mércével kezelik a figyelmeztető sztrájkot és általában az oktatást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőségi tagja a Hírklikknek nyilatkozva elmondta, már 17 ezer aláírás (azóta már 20 ezernél is több – a szerk.) gyűlt össze azon a petíción, amelyet a pedagógus-szakszervezetek indítottak a figyelmeztető sztrájk megtartásért és támogatásáért.

Kérdésre elmondta azt is még mindig nem fedte fel magát az a névtelen levélíró, aki Orbán Viktornak címezve megfogalmazta, milyen nyomorúságos körülmények között él tanár létére. Pedig több felajánlás is érkezett a szakszervezethez, amit közvetítenének is az érintettnek.

Eközben a Facebook-oldalukon egyre többen névvel és arccal beszélnek raaól, hogy miért vesznek részt a sztrájkban:

 

A tanárok rettenetes sorsával kapcsolatban megjegyezte:

„Ebben az értelemben abszolút egyenlőség van, mindegy, hogy valaki egy kis faluban, kis iskolában tanít vagy a belvárosban, egy állami elit gimnáziumban, ugyanilyen nyomorúságos bérrel kell, hogy számoljon.”

A január 31-i figyelmeztető sztrájkról elmondta, a bírósághoz fordultak a még elégséges szolgáltatások ügyében, aminek tárgyalására most hétfőn kerül sor.

„Azt taglalják folyamatosan, hogy a tanulók oktatáshoz való joga hogyan sérül, ha csak felügyelet van e két óra alatt, mintha nem csak felügyelet lenne az ország nagyon sok intézményében régóta a járványügyi helyzet miatt. Arra hívják még fel a figyelmet, ha olyan felügyelet lenne, ahol összekeverednek a csoportba tartozó gyerekek, az a pandémia miatt mennyire káros, miközben tudjuk, hogy hány intézményben kénytelenek összevonni tanulócsoportokat, mert nincs elegendő pedagógus, aki vigyázna rájuk.

Vicc, hogy ilyen kettős mércével kezelik a figyelmeztető sztrájkot és általában az oktatást.”

Nagy elmondta azt is, szerinte a kormány csak gyermekmegőrzőként tekint az állami oktatásra, de amikor szóba kerül a sztrájk lehetősége, akkor rögtön szóba kerül az oktatáshoz való, alaptörvénybe foglalt jog, ami szerinte köszönőviszonyban sincs a sztrájktörvényben előírt, a lakosságot alapvetően érintő szolgáltatással. „Már régóta gyermekmegőrzés folyik az iskolákban.”

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, melyet hosszú hónapok eredménytelen tárgyalássorozata előzött meg a kormánnyal. Ha a januári figyelmeztető akció nem jár sikerrel, a PSZ és  PDSZ március 13-án is munkabeszüntetést tart majd, ezúttal már egész napos sztrájkkal.

A pedagógusok öt pontban foglalták össze követeléseiket, ezek közül kettő a fizetéseket érinti: azt kérik, hogy a pedagógus-bértábla alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen az évek óta változatlan, még mindig 101 500 forintos vetítési alap helyett. Béremelést kérnek a többi iskolai dolgozónak is, például a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseknek is, és rendeznék az óraszámok kérdését is.

Az ötödik követelés a kötelező oltással kapcsolatos. Azt kérik, vonják vissza azt a jogszabályt, amely alapján az állami iskolák dolgozóinak kötelező a koronavírus elleni védőoltás. Aki nemet mond a vakcinára, azt fizetés nélküli szabadságra küldik.

(Hírklikk, Mérce)