Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kijárási tilalom lesz a főváros idősotthonaiban, Karácsony mindenkit maszkviselésre kér

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 16:25

Ma délután négykor rendkívüli sajtótájékoztatón jelentett be szigorításokat a Fővárosi Önkormányzat.

„Itt az ideje a cselekvésnek”

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester. A főváros a maszkviselést ugyan kötelezővé nem tudja tenni a közösségi közlekedésben, de arra kérnek mindenkit, hogy hordjon maszkot a közlekedés során. Továbbá felszólítják a kormányt, hogy tegye újra kötelezővé a maszkviselést zárt térben, ezt a főváros a saját intézményeiben már megtette – mondta Karácsony.

Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes bejelentette: a fővárosi fenntartású idősotthonokban a maszkviselésen túl egyéb szigorításokat is bevezetnek. November 2-ától kijárási tilalom lép életbe az összes idősotthonban, csak családhoz való eltávozás engedélyezett. Ezesetben védettségi igazolvánnyal rendelkező személlyel lehet eltávozni, és amikor az idősottohonkban élők visszatérnek, izolációba kerülnek. Akik most az ünnepeket családjukkal töltenék, visszatértükkor már izolációra és gyorstesztekre számíthatnak – ismertette a részleteket Gy. Németh. Az otthonokban érintésmentes látogatásra lesz lehetőség, ezt minden intézményben biztosítva van. A fővárosi idősotthonokban  magas az átoltottság.

Korábban írtuk:

Miközben a kormány továbbra is azt kommunikálja, hogy a járvány elleni egyetlen hatásos védekezés az oltás, ezért nem is tervez újra korlátozó intézkedéseket bevezetni, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa, az Operatív Törzs korábbi tájékoztatóinak rendszeres szereplője az M1-en ma reggel az oltás fontossága mellett arról beszélt: egészen biztos, hogy szükség lesz óvintézkedések bevezetésére Magyarországon – írja az MTI.

Mivel a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok, ezért nehéz megjósolni, hogy miként alakul majd a járvány – mondta. Bár folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma, de kevesebben vannak, mint tavaly ilyenkor.

Feltételezése szerint novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám. Szerinte járványügyi adatokból kiindulva, ha a pandémia tovább súlyosbodik, akkor „valamit csinálni kell”, ahogy Európa több más országában tették.

Az elmúlt 24 órában 44 fertőzött halt meg – legutóbb május végén volt ennyi halálos áldozata a koronavírusnak – és 1701 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel egy hét alatt duplájára nőtt mind a két szám. Kórházban 1685 koronavírusos beteget ápolnak – ez 97 emberrel több, mint egy nappal korábban, amikor a hétvégi összesített adatokat közölték -, közülük 197-en szorulnak lélegeztetőgépre. A beoltottak száma 5941073.

A romló tendenciára erősít rá, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss adatai szerint markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus koncentrációja az előző hetek lassú ütemű növekedéséhez képest Budapesten, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Tatabányán, valamint a Budapest környéki agglomerációban.

Nincs adat

A kormányzati tájékoztató oldal csupán annyit közöl, hogy a beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, azt azonban továbbra sem tudni, hogy a kórházban ápoltaknak milyen arányú az átoltottsága. Ezzel kapcsolatban nemrég Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Szél Bernadett független országgyűlési  képviselő próbált adatokat igényelni különböző kormányzati szervektől, azonban mindketten a járvány eddigi hullámaiból ismerős falakba ütköztek: Ujhelyi Istvánnak sem Müller Cecília tisztifőorvos, az EMMI és a Miniszterelnökség sem válaszolt, ezért az adatvédelmi hatósághoz fordult, Szél Bernadett kérdéseire pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság 45 napos hosszabbítás után közölte, nincs adata arról, hogy a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak.

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos a Portfolionak arról beszélt, egyre több esetnél derül ki, hogy a beteg, akihez riasztják a mentőt – nem covid-tünetek, hanem pl. lábtörés miatt -, koronavírusos. Az orvos szerint a szakmában továbbra is hiányolják azt a tudásanyagot, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek közül mennyi az oltott és az oltatlan – jelenleg ugyanis csak az egymás közötti információcserére tudnak hagyatkozni az orvosok. Ez alapján minden öt be nem oltottra jut egy beoltott, az intenzív terápiára szorulók körében pedig minden hetedik-nyolcadik beteg az, aki kapott valamilyen oltást – mondta a lapnak.

A járványhelyzet fokozódik, az pedig szerinte „gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok. Ha látnák a számadatot az emberek, és hogy mennyivel több esélyük lenne így a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot” – mondta.

Fontos lenne a maszk

A Magyar Orvosi Kamara nem először figyelmeztet az utóbbi hetekben a maszkviselés fontosságára – az október 23-ai tömegrendezvényeket ennek ellenére teljesen mentesítette a kormány a járványügyi korlátozások alól -, valamint a Fővárosi Önkormányzat is azt kéri a kormánytól, hogy tegye lehetővé a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés bevezetését, Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa pedig egy friss dél-koreai tanulmányra hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy a maszkviselés nagymértékben gátolja a vírus terjedését tömegközlekedési eszközökön.

„Kifejezetten csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93,5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint” – emeli ki Kemenesi. A virológus szerint fontos lenne a maszkra a vakcina mellett egy másik jelentős védelmi megoldásként gondolni, „ezek ugyanis együtt működnek hatásosan.”

A főváros kérésére egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy a védekezés már oltásalapú, a Belügyminisztérium viszont azt közölte, tanulmányozzák az MTA javaslatait és megteszik a szükséges javaslatokat a kormány felé.

Szigorításra készül a főváros

A Népszava információ szerint a Fővárosi Operatív Törzs mai ülésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újfent korlátozzák-e a kijárást, és hogy a fővárosi fenntartású óvodákban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot. A Népszavának nyilatkozó Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint ezzel a korábbi intézkedéseket is ideértve, végére is érnek a jogszabályi lehetőségeiknek.

A fővárosi önkormányzat már szeptember 9-én elrendelte az „érintésmentes látogatást” az idősotthonaiban. Így jó idő esetén a szabadban megfelelő távolságtartás mellett, illetve az épületen belül plexifalon keresztül bonyolítható a rokonlátogatás, ágyban fekvő betegek esetében csak maszkkal látogathatóak a gondozottak, valamint bevezették a testhőmérséklet mérést és a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzését is.

A Népszava úgy tudja, az idősotthonok három oltást kapott lakóinál 99,5 százalékánál védettséghez elegendő antitestet mértek, míg két oltást kapottak 95 százaléka bizonyult védettnek, és a járványadatok is ezt tükrözik: a múlt keddi adatok szerint nem volt fertőzött az intézményekben. A hajléktalanszállókon viszont nehezebb a járványügyi protokoll betartatása, ezen a területen egy elhunytról lehet tudni.