Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ujhelyi István az adatvédelmi hatósághoz fordult, miután a kormány nem adta ki a kórházba kerültek oltottsági adatait

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint „valami bűzlik ismét a kormányzati kommunikáció körül”, hiába fordult ugyanis közérdekű adatigényléssel a kormányhoz, a törvényileg meghatározott 15 napon belül nem kapott választ a kérdéseire a friss kórházi adatokra vonatkozóan. A képviselő azt akarta megtudni, miért nem teszik nyilvánossá, hogy be voltak-e oltva a koronavírusban elhunytak, illetve súlyosan megbetegedettek, és ha igen, milyen oltóanyaggal.

Szerinte teljesen természetes lenne közzétenni ezeket az adatokat: ha eddig egyetértettünk abban, hogy az oltás szükséges, és abban is, hogy a tájékoztatás segíti az oltási kampányt, akkor érthetetlen, hogy miért nem hozza nyilvánosságra az adatokat a kormány – mondta, felidézve a tegnapi kormányinfót, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csöpögtetett olyan információkat, hogy az oltatlanok jóval nagyobb arányban betegszenek meg, mint az oltatlanok, mégsem mondott konkrét adatokat.

Ujhelyi szerint ennek egy oka lehet: a kormány titkol valamit. A nemzetközi adatokból egyértelmű, hogy sokkal kisebb arányban betegszenek meg az oltottak, és ez alapvetően Magyarországon is így lehet, csakhogy fontos különbség, hogy idehaza az ellenjavallatok ellenére az időseket nagy arányban kínai Sinopharmmal oltották , ami bizonyíthatóan sokaknál nem jelent megfelelő védettséget.

„Ha ez így van, akkor az súlyos erkölcsi, politikai és jogi kérdéseket vet fel, mert valaki engedélyezte, valaki megvette és valaki parancsba adta a vagy működő, vagy nem működő Sinopharm oltást az idős korosztálynál”

– mondta a képviselő.

Mivel Müller Cecília tisztifőorvos, az EMMI és a Miniszterelnökség sem válaszolt a kérdéseire, a képviselő a bírósághoz és az adatvédelmi hatósághoz fordult, hogy kötelezzék a kormányt az adatok nyilvánosságra hozására.

Ujhelyi szerint ha nem adják ki az adatokat, akkor „sötétben tapogatózva csak az a gyanúnk lesz, hogy a kormánynak érdekében áll eltitkolni” őket.