Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely levélben kérte Pintér Sándort a maszkviselési szabályok szigorítására

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, az operatív törzs vezetőjének, amiben arra kéri, hogy szigorítsák a maszkviselési szabályokat. A főpolgármester kérését azzal indokolta, hogy már több napja 1000 feletti a naponta regisztrált új koronavírus fertőzöttek száma, illetve az Egészségügyi Világszervezet által a járvány kontrollálhatósága mércéjének tekintett 5% fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya is. Ugyan osztja azt az álláspontot, miszerint az oltás felvétele a legjobb védekezés a vírussal szemben, de a Magyar Tudományos Akadémia a héten javaslatokat fogalmazott meg, amelyben kiemelt szerepe van a maszkviselésnek a zárt terekben: a közösségi közlekedés járatain vagy rendezvényeken.

Karácsony megjegyzi azt is, hogy a hazánknál jóval nagyobb átoltottsági szinttel rendelkező országokban is kötelező a száj és az orr eltakarása.

A belügyminisztertől azt kéri, hogy ha a kormány nem látja szükségesnek a maszkviselés 2021 július 3-a előtti szabályainak visszaállítását az ország egész területén, akkor adjon felhatalmazást az önkormányzatok számára, hogy saját hatáskörben dönthessenek arról.

Ma reggel a Fekő Ádám, a Fővárosi Önkormányzat sajtóreferense a Szabad Európa megkeresésére a BKK járatain való kötelező maszkviselés ismételt bevezetésével kapcsolatban azt mondta, egyelőre nem tervezik visszahozni a védekezési intézkedést. Szerinte a jelenlegi állás szerint nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést úgy, hogy sehol máshol nem az: „a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben.”

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány a nyáron elvette az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessenek az intézményeikben történő maszkviselési szabályokról. Az egészségügyi intézményekben jelenleg is kötelező maszkot viselni (erről az egészségügyért felelős miniszter dönthet).

A koronavírus tájékoztató oldal legfrissebb adatai alapján, az elmúlt 24 órában 1141 új fertőzöttet regisztráltak és tizenegyen haltak meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Ilyen mértékű járvány-terjedés legutóbb május elején volt tapasztalható. A kórházban ápolt betegek száma is megnőtt az elmúlt időszakban: jelenleg 742 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 113-an vannak lélegeztetőgépen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány héttel ezelőtt azt mondta, ha lesz szakmai ajánlás a maszkhasználatra, a kormány megfontolja majd, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Tudományos Akadémia azonban hiába hangsúlyozza a zárt, illetve zsúfolt térben való maszkviselés fontosságát, semmiféle kormányzati szándék nem látszik ennek bevezetésére. Az MTA közleménye szerint a legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, felvételét továbbra is erőteljesen ösztönözni kell, ugyanakkor a szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd