Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Orvosi Kamara a delta variáns miatt azt ajánlja, hogy beltéren hordjunk maszkot

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Orvosi Kamara azt ajánlja a lakosságnak, hogy a koronavírus delta variánsának terjedése miatt beltéren is viseljenek maszkot, ugyanis a nemzetközi példák is azt mutatják, hogy a hazai átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható, írja a 24.hu.

„A járványügyi helyzet javulásával a szigorú szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba. Korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehető tömött éttermek és bevásárlóközpontok, megnyitott strandok és szállodák, zsúfolt tömegközlekedési eszközök; a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt, nyoma sincs a védekezésnek”

-írja a MOK, majd egyúttal arra is kéri a lakosságot, hogy minél többen vegyék fel az oltásukat. Az ugyanis nagy mértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak.

A MOK fokozott elővigyázatosságra és a szokásos szabályok betartására kéri a lakosságot: arra, hogy tartsanak távolságot, zárt térben maszkot hordjanak, és tartsák be a kézmosás, fertőtlenítés szabályait.

Emellett arra kérik a döntéshozókat, hogy a negyedik hullám küszöbén minden hatékony eszközt vegyenek igénybe, amivel ösztönözni lehet a magyar lakosságot az oltás felvételére: létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken, vigyék közel az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőkhöz.

A kormány már július elején a negyedik hullám berobbanásáról beszél, Jakab Ferenc virológus akkor még úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: „ha szerencsénk van, akkor az augusztust még megússzuk”. Orbán Viktor pedig azt mondta: készpénznek veszi a járvány újabb felerősödését. Ennek ellenére mégis korlátozások nélkül tartják meg az államalapítás ünnepe mellett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is.

Az iskolanyitás miatt is sokan aggódnak: sem a szülőket, sem a pedagógusokat nem értesítették még arról, milyen intézkedések lépnek majd életbe egy esetleges negyedik hullám során.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs