Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tudják a szülők, mire számítsanak iskolanyitáskor egy újabb hullám esetén

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tóth Sándor szegedi virológus azt nyilatkozta a Pénzcentrumnak: a delta variáns miatt elszabaduló, esetleges negyedik vírushullám egybeesik majd az iskolanyitással. Az olyan, szülőket képviselő közösségek, mint a Szülői Hang eddig aggódva fogadják a híreket és úgy látják: csakúgy, mint ahogyan tavaly, szülőként idén sem tudják, mire számíthatnak egy újabb járványhullám esetén.

„A helyzet jelenleg hasonló, mint egy évvel ezelőtt: nyáron a járványügyi adatok jók, és a kormány kifejezi a reményét, hogy az iskolák rendben el tudnak indulni. Mint ahogy tavaly, úgy idén sem lehet tudni részleteket arról, hogy az esetlegesen bekövetkező újabb járványhullám esetén mi lenne a teendő. Pedig az oktatás valamennyi résztvevője számára hasznos lenne, ha előre átgondolt A, B, C tervek lennének a járvány súlyosságától függően, és így jobban fel lehetne készülni”
-nyilatkozta a Mércének a közösség részéről Miklós György.

Valószínűsíti, hogy mivel egyéb konkrétum eddig nem hangzott el, a tavalyihoz hasonló járványügyi védekezés várható, amelyben az iskolák szerencsére már gyakorlatot szereztek.

Ezek közül a gyakorlatok közül azonban van olyan, amelyben a Pénzcentrumnak nyilatkozó virológusok véleménye is eltér, például a maszkviselés. Tóth Sándor kutató szerint pont akkor lesz nagy lesz a gond, ha a maszkviselés nem tér vissza szeptembertől. Duda Ernő professzor viszont az órai maszkviselést már korábban sem tartotta praktikusnak, szerinte sokkal inkább szünetekben kellene viselni, amikor a gyerekek hangosan beszélnek, kiabálnak, nem pedig akkor, amikor az órát hallgatva ülnek. Ám a tanítás utáni időszakban és a szünetekben a maszkviselést pont az iskolás korosztálynál nehéz elérni.
„Az iskolai maszkviseléssel kapcsolatban a központi szabályozás eddig sem volt elég egyértelmű, így eléggé vegyes képet mutatott az, hogy az említett folyosói maszkviselést hol, melyik tanár mennyire vette komolyan”
-teszi hozzá Miklós.
Szerinte az igazán hatékony védekezéshez gyorsan kellene az intézményeknek reagálniuk, amelyre tavaly nem volt lehetőség, csak központilag dönthettek a távoktatás rendszeréről. A jelenléti oktatás kapcsán szülőként annak örülne, ha az iskolai órákat élőben közvetíthetővé tennék, akár adott esetben interaktív módon is:
„Ennek megteremthetőek lennének a technikai, személyi és jogi feltételei, 2021-ben ennek már megoldhatónak kellene lennie.”

A kormány már július eleje a negyedik hullám berobbanásáról beszél, Jakab Ferenc virológus akkor még úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: „ha szerencsénk van, akkor az augusztust még megússzuk”., Orbán Viktor pedig azt mondta: készpénznek veszi a járvány újabb felerősödését. Ennek ellenére mégis korlátozások nélkül tartják meg az államalapítás ünnepe mellett a  Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila