Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány járványügyi korlátozások nélkül, fesztiválszerű hangulatban tervezi megtartani augusztus 20-át

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 08.04.

A keddi Magyar Közlönyben meg is jelent a kormányrendelet, melynek értelmében

  • az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe keretében megrendezésre kerülő állami és önkormányzati rendezvényeken (augusztus 18-22.),
  • a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon (szeptember 2-5.)
  • és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (szeptember 5-12.)

nem kell alkalmazni a veszélyhelyzet idején kötelező védelmi intézkedéseket.

Korábban írtuk:

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-posztja szerint idén korlátozások nélkül rendezik meg az augusztus huszadikai ünnepséget, a világszerte újra növekvő esetszámok és a harmadik oltás megszervezésének nehézségei ellenére is. A HVG információi szerint az eseményeket védettségi igazolvány nélkül lehet majd látogatni, erről külön kormányrendelet is készül majd.

Az államtitkár azt írja: a „magyar emberek erőfeszítéseinek köszönhetően sikerrel visszaszorítottuk a koronavírus-járvány harmadik hullámát”, illetve hogy a „valaha volt legnagyobb szabású augusztus 20-i ünnepre” lehet készülni.

Ahogyan a Magyar Narancs is írja, idén fesztiválszerű, 3,5 napos eseménnyel ünnepel a kormány 17 helyszínen, többszáz programmal. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint az ünnepi programok célja többek közt az lenne, hogy megsegítsék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatot és az abból élő családokat.

A korlátozások nélküli ünneplés mellett érdemes lenne figyelembe venni a Fővárosi Önkormányzat önkéntes antitestvizsgálatának eredményét is. Ebből az derül ki, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettiek 26 százalékának nem alakult ki elég antitestje: 5858 főnek a vizsgált a 7904-ből, ráadásul még mindig csak a lakosság több, mint fele oltatta be magát, jelenleg 5 628 383 főnél tartunk a koronavirus.gov hivatalos adatai szerint. 

A delta variáns miatt a mai napon két országból is aggasztó hírek érkeztek: Izraelben újabb szigorításokról tárgyalnak, ugyanis március óta újra meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma, kórházban 419 főt ápolnak, közülük 221-en súlyos betegnek számítanak, és 46-an lélegeztetőgépre szorulnak. Az országban magasabb az átoltottság, mint itthon, a legfrissebb adatok szerint az átoltottság 60 százalék felett van, míg Magyarországon ez az arány 56 százalék.

A kormány egy újabb zárlat nélkül tervezi megfékezni a járványt, várhatóan kiterjesztik azoknak az országoknak a körét, amelynek látogatása után 7 napos karanténba kell vonulni. Ezen felül pedig a 100 főnél kisebb létszámú rendezvények esetében  a 12 évnél fiatalabb, még nem oltható gyermekek számára is kötelező lesz a gyógyultság igazolása, ezek hiányában csak friss negatív teszttel lehet belépni a tömeges rendezvényekre. A járványügyi szakemberek azt ajánlják, hogy 20 fő felett friss levegőn és zárt térben is újra kötelező legyen maszkot hordni.

A vírus legelső gócpontjaként ismert Vuhan városában szintén újra megjelent a vírus, pedig 2020 júniusa óta nem regisztráltak újabb helyi fertőzötteket. Az oktatási intézményeket a tantermi oktatás felfüggesztésére szólították fel, és felgyorsították a tanárok és a diákok beoltását, illetve elrendelték a teljes lakosság tesztelését.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton