Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: Készpénznek vehető a 4. hullám

Ez a cikk több mint 2 éves.

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. A megszokott péntek reggeli interjúban elmondta, hogy ma Magyarországon eléri az 5,5 milliót az első alkalommal beoltottak száma.

A negyedik hullámmal kapcsolatban kifejtette, hogy a világ nagy részében a negyedik hullámot „készpénznek veszik”, szeptember-októberre teszik a kezdetét.

Emiatt a kormány ismét felmérte, a legrosszabb esetben mennyi kórházi ágyra lesz szükség. A miniszterelnök elismételte, amit az elmúlt másfél évben már oly sokszor: Magyarország felkészült az vélhető újabb hullámra.

Lassuló vakcináció

Ha a miniszterelnök pontos adatokat közölt, akkor ezek szerint az elmúlt napokban még jobban lelassult a vakcináció. A csütörtök reggeli jelentés szerint 5,493 millió első beoltott volt Magyarországon, s ha péntek reggelre sem sikerült elérni az 5 és fél millió beoltottak, akkor tegnap még 7 ezren sem oltatták be magukat.

A miniszterelnök – aki ismét óva intett attól, hogy a politikusok járványügyi szakértőnek álljanak – elmondta, hogy a vizsgálatok szerint az oltások 90%-ban hatásosak.

Azonban 100-ból 10 ember még a legjobb esetben is újrafertőződhet – magyarázta. De – remélhetőleg – az ő esetükben a védőoltás a betegség könnyebb lefutását eredményezi.

A korlátozások feloldása

Az 5,5 millió beoltott újabb járványügyi könnyítéseket von magával: nem lesz kötelező a maszkviselés, például a boltokban sem. Védettségi igazolvány nélkül lehet belépni az éttermekbe, szállodákba, a különféle kulturális eseményekre. Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások is, családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén pedig a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre nő.

Három helyen maradnak a szigorúbb korlátozások: a sportrendezvényeken, a zenés-táncos rendezvényeken és a zárt térben tartott koncerteseményeken.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Magyarországon egyelőre senkit sem oltanak harmadszorra.

„Mindenki személyes felelőssége, hogy beoltatja-e magát. Ha valaki nem oltat, nem tudjuk megmenteni a fertőzéstől”, mondta el a miniszterelnök, aki az interjú során beszélt a gazdasági újraindításról és a minap elfogadott homofób törvénymódosításra adott reakciókról is.

Budapest, 2021. április 23.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban Nagy Katalin mûsorvezetõnek a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Morális felhatalmazás”

Orbán Viktor bejelentette, hogy októbertől kiviteli korlátozást rendeltek el az építőipari termékekre. Ennek az oka az volt, hogy az építőiparban „elszálltak az árak”.  Azért szaladtak el az árak – magyarázta a miniszterelnök –, mert megnőtt a kiviteli mennyiség bizonyos építőipari termékek esetén. Mindezzel párhuzamosan egy állami elővásárlási jogot is bevezetnek. Az áremelkedések megfékezése érdekében, ha bizonyos árszint felett értékesítenek, akkor az extraprofitra különadót vetnek ki.

Orbán Viktor a műsorvezető kérdésére a homofób törvénymódosításra adott reakciókról is beszélt. Például az Európai Bizottság szerint a magyarországi törvénymódosítás:

„egyenlőségjelet tesz a pornográfia, illetve a homoszexualitást, a nemváltást és a születési nemtől eltérő identitás között, és ezt kiskorúak szellemi és testi fejlődésére károsnak minősíti.”

De a törvénymódosítás szövege ellen kifogást emelt Európa legnagyobb nemzetközi gyermekjogi szervezete, a Eurochild is, s a törvénymódosítás híre a világsajtót is bejárta.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy: „Van egy gyarmattartó tempó az Unióban, ennek a legjobb példája a holland kormányfő”. „Az egész mögött egy morális felhatalmazás is van, így a holland kormányfő személyesen meg van győződve arról, hogy ő magasabbrendű, mint a magyarok” – vélelmezte Orbán.

Az interjú utolsó perceiben Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke régi kedves témáit boncolgatta. Beszélt az „ártó” „Soros-hálózatról”, s arra intett, hogy „fel kell készülni egy újabb migrációs hullámra”.

(Kossuth rádió, Portfolio, 444.hu, Mérce)
Címlapkép: Facebook