Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tisztes távolságba helyezték a Békemenettől az október 23-ai ellenzéki megemlékezést (frissítve)

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kovács Zoltán kedden egy rendhagyó, sajtómentes sajtótájékoztatón jelentette be „az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs” legfontosabb döntéseit. Így azt is, hogy augusztus 20-ához hasonlóan október 23-án sem lesz szükség védettségi igazolványra az ünnepségek látogatásához.

Az Alkotmánybíróság a mai napon mondta ki, hogy nem ütköznek a megkülönböztetés tilalmába azon rendelkezések, melyek alapján bizonyos eseményekre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

A bíróság honlapján közzétett közlemény szerint a mentesülésre vonatkozó rendelkezésekkel szemben közel ezer indítványozó nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybírósághoz. Tekintettel arra, hogy az indítványok szövege egymással megegyezett vagy lényegében azonos volt, az Alkotmánybíróság az alkotmányossági vizsgálatot egy eljárásban folytatta le.

Október 23-ra többek között a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az ellenzéki összefogás és a Fidesz szerveznek nagyobb eseményeket, megemlékezéseket a fővárosba.

Békemenet: Soha többé, stop!

A Fidesz (névleg a Civil Összefogás Fórum – CÖF) szervezi Budapestre a járvány kezdete utáni első Békemenetét, ami idén a „2006-os terror útvonalán halad” – erről még Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke beszélt múlt szerdán, egy sajtótájékoztatón. Elmondta azt is, a menet elején körbehordozott molinón idén a „Soha többé, stop!” felirat lesz majd olvasható. Az eseményre több száz olasz és lengyel civilt is várnak, akikkel karöltve jelezni szeretnék a „brüsszeli bürokráciának”, hogy a nemzetek felett nem uralkodni kell, hanem szolgálni őket – fogalmazott Csizmadia.

A menet a tervek szerint 13 órától gyülekezik majd a Műegyetem rakparton, innen indulnak majd 14 órakor a Szent Gellért tér – Szabadság híd – Vámház körút – Astoria – Könyves Kálmán körút – Erzsébet tér útvonalon a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésébe, ahova 15 órára, a miniszterelnök beszédének kezdetére érkeznek meg.

Az ellenzék eredetileg a közelben tartotta volna megemlékezését

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Rónai Egonnak hétfőn úgy fogalmazott, most az első feladatuk az előválasztás okozta felszíni sérülések begyógyítása, aminek „nem lehet alkalmasabb lehetősége, mint az október 23-i közös ünneplés”. Ezért azt szeretné, ha a 106 közös jelölt, a hat párt és a civilek együtt ünnepelnének, „a miniszterelnök-jelöltek mind együtt, egymás kezét megfogva kiállnak egy közös színpadra Budapesten, szombat délután”.

Erre meghívta Dobrev Klárát is, illetve kijelentette, hogy már a területhasználati engedélyt is megkapták, eszerint az összellenzéki megemlékezés a Rákóczi úton, a Síp utca környékén, az Astoria és a Blaha Lujza tér között lett volna.

Hozzátette azt is, az esemény időpontját még pontosítják, mivel a különböző pártvezetőkkel még egyeztetések folynak és az akkoriban az Astorián is áthaladó Békemenettel semmiféle konfrontációt nem szeretnének, „a békés együttélés jegyében”.

Frissítés (október 20. 15:00)

Márki-Zay Péter ATV-ben elmondott információval szemben a közös ellenzéki megemlékezés nem a Rákóczi úton, hanem a Dózsa György út – Andrássy út kereszteződésében lesz.

A tegnap óta közzétett „Egységben a szabad Magyarországért! – Közös megemlékezés ‘56 hőseiről” nevű Facebook esemény szerint a megemlékezés 16:00-kor kezdődik majd.

Ez azt jelenti, hogy az Andrássy út két végén nagyjából egy időben tartanak beszédet az ellenzéki pártok vezetői, miniszterelnök-jelöltjük és Orbán Viktor.

A másik Békemenet

Rajtuk kívül megemlékezést tart, szintén Békemenet néven a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is. Az igen velős leírású esemény alapján („STOP!”) a 4. alkalommal megrendezett esemény délben kezdődik az Oktogonon. Az eseményre cikkünk megjelenéséig 18 ezren jeleztek vissza.

Frissítés (október 20. 15:00):

A szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint az MKKP Békemenete az Oktogonról a 12 órai gyülekezést követően, a körúton keresztül, a Nyugati tér – Margit híd – Margit körút útvonalon a Széll Kálmán térre vonul majd, ahova 15 órára érkeznek.

Beszédek az Oktogonon, a Margit híd budai hídfőjénél, a Mechwart ligetnél és a Széll Kálmán téren lesznek.

Külön megemlékezést tart Jámbor András

Jámbor András, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje a VIII. és a IX. kerületben külön megemlékezést szervez a Salkaházi Sára parkhoz 14:30-ra, ahonnan a résztvevők együtt mennek át a összellenzéki eseményre az Andrássy útra.

Térképünk az október 23-ra (jelen állás szerint) várható eseményekről:

A 2021. október 23-ra várható megemlékezések, felvonulások térképen. Mérce

Egyéb események:

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszámolt arról is, 400-450 esemény lesz az 1956-os események 65. évfordulóján országszerte. A központi rendezvények már október 22-én, pénteken 14 órakor kezdődnek a műegyetemi emlékműnél, ahol a Rákóczi Szövetség képviselői is csatlakoznak a megemlékezéshez, majd együtt vonulnak át a műegyetemi ünnepségre. Onnan 16 órakor indul el a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődik a megemlékezés.

Szombaton, október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok a zászlófelvonással. Az Országházban 10 és 16 óra között meg lehet tekinteni a Szent Koronát.

A Terror Háza Múzeumnál, az Új köztemető gyászparkjában, a 300-as parcellánál és a Kossuth téren is lesznek elemei a központi rendezvényeknek. Fényfestés is lesz október 22-én és 23-án este több helyszínen, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Terror Háza Múzeum falain, valamint a Nagy Imre-szobornál – ismertette a részleteket az államtitkár.

(MTI, 444, Portfolio)

Címlapkép: Mérce fotó