Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler berendelte a rezidenseket az intenzívekre, de a kormány nem igazán kommunikál a járványhelyzetről

Ez a cikk több mint 2 éves.

Azonnali hatállyal visszarendelte külsős gyakorlatukról Kásler Miklós az aneszteziológia és intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidenseket és szakorvosjelölteket az „elsődleges képzőhelyként megjelölt egészségügyi intézménybe” – tudta meg a 444 az emberi erőforrások minisztere utasításából, amit a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményeknek küldött október 6-án.

Ennek abból a szempontból mindenképpen fontos jelentősége van, hogy láthatóan valamiféle készültség fennáll a kórházakban, de a kormány azon kívül, hogy január 1-jéig bebetonozta a rendeleti kormányzást a veszélyhelyzet meghosszabbításával „akcióképességre” hivatkozva, nem igazán kommunikál a negyedik hullámról vagy ad ki adatokat a napi esetszámokon kívül.

Az újságíróknak szinte csak a heti kormányinfókon van lehetőségük kérdezni a járványhelyzetről (ahová a sajtó egy része nem hivatalos), de mostanság itt is csak az a központi állásfoglalás hangzik el, mely szerint a védőoltás az egyetlen hatékony megoldás. Emellett közadatigényléssel élhetnek még a sajtó munkatársai, amire vagy kapnak választ, vagy nem.

A kormányzati tájékoztató oldal közlése alapján az elmúlt 24 órában 455 új fertőzöttet regisztráltak és 17 beteg hunyt el. Ezzel visszatértünk a június eleji szinthez. 733 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltottak száma 5 millió 912 ezer, ami a tegnapi átoltottsághoz képest 2518-cal magasabb – vagyis az oltási kampány nem mozgat meg nagy tömegeket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a szennyvízminták koronavírus-koncentrációja országos szinten továbbra is lassú ütemben növekszik. És ennél sokkal több adatot nem is ismerhetünk meg a koronavirus.gov.hu-ról, ugyanis két darab ilyen jellegű friss bejegyzés mellett a következő címekkel találkozhatunk:

  • PM: 250 milliárd forintot folyósít az államkincstár a nyugdíjasoknak novemberben;
  • NAV: az adóhatóság már dolgozik az adó-visszatérítések kiutalásán;
  • Emmi: újabb 21 százalékkal emelkedik az ápolók fizetése januárban;
  • Emmi: januártól emelkedik a szociális dolgozók fizetése;
  • Kormányszóvivő: jövő év közepéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot;
  • Varga Mihály: újabb egészségipari beruházás készült el;
  • Szijjártó: a beoltott állampolgárok szabadon utazhatnak India és Magyarország között.

A kormányzati tájékoztató oldal sajátos használatáról itt írtunk korábban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány héttel ezelőtt azt mondta, ha lesz szakmai ajánlás a maszkhasználatra, a kormány megfontolja majd, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Tudományos Akadémia azonban hiába hangsúlyozza a zárt, illetve zsúfolt térben való maszkviselés fontosságát, semmiféle kormányzati szándék nem látszik ennek bevezetésére. Az MTA hangsúlyozza: a legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, felvételét továbbra is erőteljesen ösztönözni kell, ugyanakkor a szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt.

Mivel azonban kormány arra számít, hogy a negyedik hullám a jobb fertőzőképességű és súlyosabb tüneteket produkáló delta variáns ellenére sem lesz olyan súlyos, nem tervez újra korlátozásokat bevezetni.

A negyedik hullám egyik kérdése, hogy mekkora számban lesz szükség iskolák átmeneti bezárására, és mennyire vannak kitéve a gyerekek a fertőzésnek, a 12 éven aluliak ugyanis egyelőre nem kaphatnak oltást. Egyre több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet megfertőződések miatt, ugyanis a digitális oktatásra való átállás továbbra is tiltott azoknak a korosztályoknak, akik jogosultak oltásra. Tesztelés és járványprotokoll nincs az intézményekben, és a gyerekek átoltottságáról sem található friss adat a kormányzati oldalon.

A pedagógusok oltása – az érdekvédelmi szervezetek hosszas kérlelését követően – csak március végén kezdődött meg, az iskolákat pedig alig két héttel ezután meg is nyitotta a kormány. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Spirit FM rádió Partvonal című műsorában nemrég arról beszélt: a koronavírus-járvány elmúlt másfél évében az egészségügy után az oktatás területén haltak meg a legtöbben, adataik alapján – amelyekben nincs benne a második hullám végét és a harmadik hullámot magában foglaló időszak – 140-en.

Frissítés 15:08

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-oldalán azzal kommentálta a rezidensek visszavezénylésének hírét, hogy ez komoly orvoshiányt idézhet elő azokban az intézményekben, ahol eddig gyakorlaton voltak.

„Hiányozni fognak ezek a rezidensek a sürgősségi osztályokról és más gyakorlati helyekről. Ezzel szinte biztosan tovább romlik a sürgősségi ellátás hatásfoka, és a várólisták is növekedni fognak”

– írja.

A szakértő hozzáteszi: szerinte Karácsony Gergely főpolgármesternek el kellene rendelnie a kötelező maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila