Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy kazincbarcikai iskolában is karantént rendeltek el a koronavírus terjedése miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kazincbarcika önkormányzata négy különböző iskola osztályaiban való karantén elrendeléséről adott hírt. Az önkormányzat beszámolója szerint:

  • A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola székhely iskolájában egy pedagógus koronavírus-betegsége miatt egy osztály október 16-áig karanténba került, a többi tagintézményben normál rend szerint folyik az oktatás.
  • A Tompa Mihály Református Általános Iskolában egy diák tesztje pozitív lett, ezért egy osztály karanténban van.
  • Az Irinyi János Református Oktatási Központban Covid-19 érintettség miatt egy osztály van karanténban.
  • A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban három diák koronavírus-fertőzés miatt nem jár iskolába, az érintett osztály fele került karanténba.

Az ATV-nek nyilatkozó, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint hasonló lehet a helyzet országosan, mert továbbra sincs tesztelés az iskolákban, ezért a megbetegedések többsége véletlenül derül ki. Nagy Erzsébet azt is kifogásolta, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el ezekben az osztályokban, nem pedig digitális oktatást.

Gulyás Gergely egy szeptemberi kormányinfón azt mondta, egyelőre „általános tilalom” alatt van a digitális oktatás az iskolákban, de a járvány súlyosbodásával a kormány ezen kész lesz változtatni. Az EMMI hatodik osztály fölött tiltotta meg a digitális oktatás elrendelését.

Bonyodalmasan kezdődött az idei tanév Magyarországon. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere évnyitó előtt egy nappal küldött levelet járványügyi szabálymódosításokról az iskoláknak. Kásler levele a higiéniai előírásokon túl gyakorlatilag minden más biztonsági ajánlást visszavont – nem biztosított tesztelést, kontaktkutatásról pedig szót sem ejtett. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke már akkor követelte a kontaktkutatást, mondván, az oltottság önmagában nem nyújt elegendő védelmet a deltavariánssal szemben. A szakszervezet az intézményvezetőkre bízná az iskolák járványügyi bezárását.

A pedagógusok eközben sztrájkra készülnek. A két legnagyobb pedagógusszakszervezet, a PSZ és a PDSZ már közös sztrájkbizottságot is felállítottak. A kormány mindössze 10%-os béremelést ígért jövőre a tanároknak.

(via Telex, ATV)

Címlapkép: MTI/Balázs Attila