Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beperli a TASZ a Népegészségügyi Központot, amiért semmi érdemit nem árul el a járványadatokról

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pert indít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ellen, amiért az tömegesen utasítja el a járványadatokkal kapcsolatos adatigényléseket – írják hétfői, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben a jogvédők.

A TASZ október 21. óta  minden nap új közérdekűadat-igénylést küldött a járványügyért felelős NNK-nak, hogy adja ki az előző napra vonatkozó, korcsoportok és területi eloszlás szerinti adatokat a fertőzés kiterjedtségéről, a halálozásokról és a kórházak kapacitásairól. Mára több mint ötven közérdekűadat-igénylést adott be, hogy megismerhetővé váljanak a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb statisztikák,  a népegészségügy azonban rendre megtagadta az érdemi válaszadást.

A jogvédők úgy vélik, az állami szerv a legkisebb erőfeszítést sem tette annak érdekében, hogy az adatigénylésnek eleget tegyen. Mint arról a TASZ egy korábbi közlemény mentén már a Mércén is írtunk, egy Müller Cecília országos tiszti főorvos által szignózott levélben részben arra hivatkozott az NNK, hogy a kikért adatok már elérhetők – egyebek mellett a Facebook-oldalára irányította a TASZ jogászait, ahol egy galériába naponta feltöltött képekről lennének leolvashatók bizonyos adatok. Az adatok nagyobb részére vonatkozóan azonban megtagadta a válaszadást, arra hivatkozva, hogy azok nem állnak a rendelkezésére korcsoportok szerinti vagy területi bontásban.

A fertőzések kor és terület szerinti eloszlásáról vagy a kórházi kapacitásokról jelenleg egyáltalán nem tudunk semmit, de a közzétett információkból is csak külön energiabefektetéssel juthatunk érdemi ismeretekhez – írja a TASZ.

koronavirus.gov.hu oldalon ugyanis rossz minőségű, átláthatatlan, hiányos adathalmaz szerepel, amelyből a nyilvánosságot leginkább érintő és érdeklő információkat alig, vagy egyáltalán nem lehet megismerni. A jogvédők szerint az NNK ráadásul úgy nem tett eleget a TASZ adatigényléseinek, hogy több eszköz is a rendelkezésére állt volna, ha a titkolózás helyett kicsit is feladatának érzi a hiteles tájékoztatást. Jelezhette volna, hogy a kért adatokat milyen más, rendelkezésére álló formában tudja kiadni, vagy akár átalakíthatta volna a saját honlapját úgy, hogy az érdemi információkat nyújtson.

„Az NNK olyan adatokról is letagadta, hogy a rendelkezésére állnak, amelyeknek a meglétéről bizonyítékunk van, és egyébként is nélkülözhetetlenek a szakmai munkához. Ez nemcsak súlyosan jogsértő, de ha tényleg igaz lenne, hogy a legalapvetőbb covid-adatok nem állnak a magyar járványügyi csúcsszerv rendelkezésére a világjárvány közepén, az egyenesen ijesztő – fogalmazott Remport Ádám, a TASZ jogásza. „Amikor egy állami szerv tömegesen utasítja el az adatigényléseket, miközben a legkisebb igyekezetet sem teszi a világos tájékoztatás érdekében, akkor egyértelműen megsérti az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát. Ezért pert indítunk az NNK-val szemben, hogy fellépjünk a jogellenes titkolózással szemben” – tette hozzá Remport Ádám.

Novemberben a a Mércén jelent meg Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatójának publicisztikája, aki szerint  az állam annyira alulteljesít a járványügyi védekezésben, hogy azzal már az alapvető jogainkat sérti.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás