Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába kérte a TASZ a járvány részletes adatait a Népegészségügyi Központtól

Ez a cikk több mint 3 éves.

Számos járványügyi adatról azt állítja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy nincs meg nekik – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken kiadott közleményében.

Több mint két hete minden egyes napon részletes adatigénylést nyújt be a TASZ Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), mert megelégelték, hogy a kormány a fokozódó veszély ellenére a járvány második hullámában is folytatja a titkolózást – írják a jogvédők.

Az első adatigénylések teljesítési határidejének lejártával, csütörtök este végül kaptak választ – amelyet egyébként Müller Cecília országos tisztifőorvos látott el kézjegyével -, ám abban sok köszönet nem volt. A jogvédők szerint két dologra lehet következtetni: vagy fogalma sincs a magyar járványügynek arról, hogyan áll a vírushelyzet, vagy nagyon is tudják, hogy milyen tragikus kép tárulna elénk, ha megismerhetnénk az adatokat.

Csütörtökön reggel, vagyis nem sokkal az NKK válaszának megérkezése előtt a Mércén jelent meg Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatójának publicisztikája, aki szerint  az állam annyira alulteljesít a járványügyi védekezésben, hogy azzal már az alapvető jogainkat sérti.

Asbóth Márton, a TASZ jogásza arról beszélt a jogvédők honlapján közzétett videóban, hogy ők csak olyan adatokat kértek, amelyek a hivatalos osztrák és német állami jelentésekben naponta megjelennek a fertőzöttek napi számáról, a fertőzés területi eloszlásáról, a kórházban és otthon ellátott betegekről.

Asbóth szerint azonban az NNK ahelyett, hogy átadta volna az adatokat, mindössze az egyébként is közismert nyilvános honalpok linkgyűjteményét küldte el, amelyben hivatkoztak többek között a koronavirus.gov.hu-ra és saját Facebook-oldalukra is (mert a területi adatok csak ezekből a forrásokból szedhetők össze). A TASZ szerint viszont pont az a baj, hogy ezeket az adatokat tényleg csak „összeszedni” lehet, mert rendszerezve, értelmezhető bontásokban, áttekinthetően, összehasonlíthatóan nem érhetők el sehol, pont ez volt az oka annak, hogy külön adatigénylésben kérték ki őket.

Volt jó néhány adat is, amiről azt állítják, egyáltalán nincs meg nekik: ilyenek péládul a fertőzöttségi adatok járásonkénti bontása vagy hogy melyik megyében hányan haltak meg összesen. De nem tudják a fertőzöttek számát nemek szerint közölni, és azt sem, hogy hány szabad intenzíves ágy van a magyar egészségügyben.

Asbóth szerint csak az biztos, hogy állam titkolózik, a TASZ pedig tovább fog dolgozni azért, hogy átláthatóvá tegye a magyarországi sárványhelyzet adatait.

Címlapkép: MTI/kormany.hu