Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: A tanárok egy része áprilisban még oltás nélkül térhet vissza az oktatási intézményekbe

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktornak címzett nyílt levélben tilatkozik a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) az iskolák április 19-i nyitása ellen, utalva a miniszterelnök ma reggeli interjújára. Az érdekvédelmi szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy maga az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) tájékoztatta körlevélben az intézményeket arról, hogy a már regisztrált pedagógusok oltása a jövő héten kezdődhet, míg a második ütemben a március 29-én, hétfő éjfélig regisztrált munkavállalók oltására kerülhet sor.

Így viszont hamarabb nyitják meg az intézményeket, mint hogy a megfelelő védelem kialakulna a munkavállalóknál.

Ezek alapján a szervezet határozottan tiltakozik az ellen, hogy az oltási rend szerint irreálisan korainak tűnő április napon megnyissák a közoktatási intézményeket, valamint emlékeztetnek arra, hogy a szakszervezetet támogató nevelők nem fogják felvenni a munkát, amennyiben arra a megfelelő védelem kialakulása előtt adnak utasítást.

Emellett kérik, hogy néhány nappal tolják ki a március 29-i regisztrációt, másrészt tegyenek kommunikációs erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a munkavállalók erről értesülhessenek is.

„A március 29-i regisztrációs határidőről egyelőre semmilyen nyilvános kormányzati tájékoztatást nem adtak. Amennyiben a védekezést a kormányzat valóban fontosnak ítéli meg, ezekre a lépésekre szükség van”

-írja a szervezet.

Az oktatás-nevelésben dolgozók hajlandósága egyébként lényegesen magasabb, mint a 84%-os, magyar népességé, erről kutatást is készített a szakszervezet, amely itt érhető el.

De az intézményekben egyéb megbízással dolgozókra is gondolnia kell a kormánynak az oltás során – míg a PDSZ szerint az EMMI levele külön említi például a hasonló helyzetben lévő hitoktatókat, nem említi a külsős cégek közvetítésével dolgozó takarítókat, megbízással tevékenykedő technikai, vagy pedagógiai munkatársakat.

„A PDSZ a maga részéről a következő napokban mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintettek minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Kérjük, hogy a miniszterelnök is járjon el korrekten, a kölcsönös együttműködés szellemében – és ne hozzon olyan döntést, amelynek kapcsán kialakult védelem nélkül kényszerülnének vissza az iskolákba az oktatásban-nevelésben közvetlenül résztvevők százezrei”

Az oktatóknak ugyanis hosszú távon továbbra is a beoltatlan populációval kell majd dolgoznia, hiszen a gyerekek oltása még messze van. Ráadásul az oktatásban résztvevők több, mint negyede esett át tünetmentes koronavírus-fertőzésen, ami az átlagnál jóval magasabb arány.

Ahogy ma reggel mi is beszámoltunk róla a Mércén: Orbán Viktor miniszterelnök egy lehetséges közoktatási újranyitásról, illetve ezt megelőzően a tanárok beoltásáról beszélt. Ám ahogyan a közleményből is kiderül – a munkavállalók nem térhetnek vissza teljes biztonsággal az intézményekbe, ugyanis hiába gyorsítják fel az oltási rendet, a nyitásra a legtöbbjüknél nem alakul még ki teljes immunitás.

Címlapkép: MTI/Kiss Gábor