Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely húsvét utáni nyitást ígért, ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy amennyiben az oltottak száma eléri a két és fél milliót, a kormány fellazítja a karantén szabályait. Ennek értelmében:

  • A kijárási tilalom 8 helyett 10-ig tartana
  • az üzlet reggel 5-től fél 10-ig lehetnének nyitva
  • minden bolt kinyithatna, de 10 négyzetméteren csak egy vevő tartózkodhatna
  • a szolgáltatásokat illetően visszatérnének a március 8. előtti szabályok (tehát kinyithatnának a kozmetikusok, fodrászok, a fitnesztermek,, a dohányboltok stb.)
  • április 19-én újra kinyitnának az iskolák és óvodák

Érdekes adalék, hogy március 8-ig 1 millió embert oltottak be Magyarországon, azonban éppen aznap jelentettek be súlyosabb korlátozásokat (lásd, feljebb).

Eközben a járvány nem csillapodik: tegnap Magyarországon 272-en vesztették életüket koronavírusban, a halálozási átlag az elmúlt héten 228 volt.

Korábban írtuk:

A mai napot Orbán Viktor miniszterelnök szokásosan a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában kezdte, ahová az Operatív Törzs üléséről érkezett.

Orbán szerint mint az ágykapacitás, mind az „élő erő” (gondolván itt az egészségügyi dolgozókra) tekintetében is jól állunk. A miniszterelnök szerint a brit mutáns miatt alakult ki a harmadik hullám, amely már a fiatalabb generációt is képes ledönteni a lábáról.

Arról is beszélt, hogy bár oltásügyileg jobban állunk, mint azok az országok, akik nem rendeltek keleti vakcinát, csak Brüsszlre bízták magukat, addig nem tudnak több embert beoltani, amíg nincs elegendő vakcina.

A nyitással kapcsolatban viszont azt mondta: nincs kétsége arról, hogy szabad nyarunk lesz.

A miniszterelnök azt is ismertette, hogy 400 ezer vakcina van itthon jelenleg (pontosabban 517 ezer, viszont ebben a második adagok is benne vannak) amellyel oltani tudnak, illetve 250 ezer orosz vakcina van raktáron, ám ezzel csak akkor kezdenek el oltani, ha „Müller Cecília megvizsgálta”.

„Most tartunk ott, hogy az újraindításról lehet beszélni, de az azonnali újraindítás nem lehetséges. Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig nem lehet nyitni, ám átállunk a négyzetméteralapú rendszerre”

-számolt be a gazdasági újranyitás lehetőségeiről. Az Operatív Törzs ülésén a boltok és a szolgáltatások kinyitásáról is beszéltek, ám a járványügyi szakemberek egyértelműen tiltakoztak ez ellen. Jelenleg maximum négyzetméter alapú nyitvatartásban gondolkodnak, amely szerint 10 négyzetméterre jut majd egy ember a boltokban, ám ezt nehéz lesz majd ellenőrizni.

Ezzel párhuzamosan a nyitvatartásokat is módosítanák, 19 óráról 21 órára, a kijárási tilalom így 22 órára tolódhat.

Erről legkésőbb holnap reggel, vagy ma délután dönt az Operatív Törzs. A miniszterelnök az iskolák ügyében hangsúlyozta, hogy egészen addig, amíg a regisztrált 65 év felettieket nem oltották be, újraindításról szó sem lehet. Ebben a korcsoportban 71 százalék az átoltottság, a 80 év felettieknél nehezebb helyzetben vannak, őket nehezebb felkutatni. Az ülésen a várandósok helyzetéről is beszéltek, arra jutottak, hogy őket Moderna vagy Pfizer vakcinával lehet oltani.

Az iskolákat akkor lehet kinyitni, ha a pedagógusok mellett az intézményi dolgozókat is beoltották, így ha ez április 10-ig sikerül, akkor reális esély van arra, hogy 19-én újraindul a tantermi oktatás.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás