Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pedagógusok Szakszervezete: már negyven tanár halt bele a koronavírus szövődményeibe

Ez a cikk több mint 3 éves.

A negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma Magyarországon, közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete. Alelnökük, Totyik Tamás szerint sokkal gyorsabban kellene reagálnia a kormánynak az első fertőzések megjelenésére, különben járványügyi gócpontokká válnak az oktatási intézmények.

Totyik úgy tudja, Romániában már megkezdődött a pedagógusok oltása, a szomszédos országban az oltócsapatok kimennek az iskolákba, hogy a dolgozók helyben megkaphassák a vakcinát.

Itthon egyelőre nem sorolták előre az oltási rendben a pedagógusokat, pedig több szervezet (például az ENSZ Gyermekalapja és az UNICEF) is kiemelte, hogy a tanároknak, tanítóknak, óvónőknek elsőbbséget kellene kapniuk a Covid-19 elleni védőoltás beadásánál: amint lezajlik az egészségügyi dolgozók és a lakosság magas kockázatú csoportjainak az oltása, nekik is meg kellene kapniuk a vakcinát.

A szervezet úgy látja, hogy a koronavírus-járvány így is nagy pusztítást végzett a gyermekek oktatásában – még úgy is, hogy más országokkal ellentétben nálunk az általános iskolák nyitva tarthatnak, csak középiskolától felfelé rendelték el a digitális oktatást. A pedagógusok oltása egy döntő lépés lehetne ahhoz, hogy az oktatás ügye ismét helyes pályára kerüljön: Románián kívül Szlovákiában, Németországban és az Egyesült Államokban is előrébb sorolták a tanárokat.

A járvány újabb hulláma már elérte az oktatási intézményeket, a 444-hez kedden eljuttatott minisztériumi adatok szerint 159 óvodában van rendkívüli szünet, és 250 iskolában rendeltek el digitális oktatást, jellemzően egy-egy osztályban, de van, ahol az egész intézmény bezárt.

Bár a PSZ-nek nincsen pontos információja arról, hogy a járvány kirobbanása óta hány iskolai dolgozó fertőződött meg, ugyanis hiába kérték, egyelőre nem kapták meg az adatokat a Klebersberg Központtól. A fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma azonban a PSZ adatai szerint negyvenhez közelít, van olyan iskola, ahol két dolgozó is elhunyt. 90 százalékuk krónikus beteg volt.

A PSZ már hónapokkal ezelőtt is azt javasolta, hogy a krónikus beteg pedagógusokat vonják ki az oktatásból és online kapcsolódhassanak be, ám a minisztérium válasza szerint ha ez mindenhol megvalósulna, az iskolák 20 százaléka működésképtelenné válna, mert kevesebb pedagógus maradna, mint ahány osztály van. Kifejezett viszont tiltás nincs, tehát ha az intézmény meg tudja oldani, akkor felmentheti a bejárás alól a krónikus beteg tanárokat, tanítókat.

„Ezért kértük azt, hogy a pedagógusképzések végzős, felkészült hallgatói kezdjék hamarabb a tanítási gyakorlatukat, és persze kapjanak ezért fizetést. Ők helyettesíthetnék a krónikus beteg tanárokat, tanítókat, akik pedig online tudnák segíteni őket szakmailag”

-mondta a PSZ alelnöke, hozzátéve, hogy két egyetemen is végeztek felmérést, ezek alapján tízből kilenc egyetemista szívesen bekapcsolódna a tanításba.

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára a gyerekekre vigyázni, mert annyian betegedtek meg, hogy már nem volt elegendő pedagógus, a Népegészségügyi Központ mégsem rendelte el a digitális oktatást” , számolt be róla az alelnök.

Ahogyan arról januárban a Mércén is beszámoltunk: a Pedagógusok Szakszervezete ifjúsági tagozatának online felméréséből az derült ki, hogy a legtöbb tanár súlyos mentális és munkaügyi leterheltségtől szenved, illetve sokan arról számoltak be, hogy a pandémiás helyzetben megromlott a kapcsolatuk a diákokkal és a szülőkkel. A teljes, részletes felmérés ide kattintva érhető el.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök szerint is a következő két hét lesz a legnehezebb járványügyi szempontból, az Operatív Törzs mai ülése után azt válaszolta a levélben érdeklődő HVG-nek: a teljes lezárást nem tartják szükségesnek, ugyanis a mai napon mindössze az iskolák 2,4 százalékában kellett a teljes intézményre nézve tantermen kívüli, digitális munkarendet elrendelni.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs