Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EP üzenete világos: fel kell számolni az LMBTQI emberek alapjogainak sértését!

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Európai Parlament plenáris ülésszakaszának első napirendi pontjában egyértelmű állásfoglalást tett az LMBTQI családok jogainak védelme mellett. A ma reggel elfogadott dokumentum kiemeli, hogy ezeknek az európaiaknak az Unió minden részén biztosítani kell jogaik gyakorlásának teljes körét, beleértve a szabad mozgás jogát is.

A javaslatot 387 igenszavazattal, 161 ellenszavazattal és 123 tartózkodás mellett sikerült megszavaznia az EP-nek, írja a HVG.

A dokumentum legfontosabb pontja szerint egy adott tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamnak is egységesen kell elismernie, illetve az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal egyenértékűen kell kezelnie.

A frissen megszavazott állásfoglalás azt is szorgalmazza, hogy a tagállamok ismerjék el a gyermek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatában feltüntetett felnőtteket.

A képviselők szerint a családegyesítés során a szivárványcsaládok számára ugyanolyan lehetőségeket kell biztosítania a tagállamoknak, mint amilyenek a heteroszexuális pároknak biztosít.

A ma reggel megszavazott állásfoglalás – mely igyekszik megvédeni a szivárványcsaládokat, és megnehezíti az adott tagállamokat abban, hogy beleszóljanak az egyneműek családalapításába – könnyedén lehet nyílt levélként értelmezni a június 15-én megszavazott Fidesz-KDNP homofób törvénnyel szemben, mely több ponton támadja az LMBTQI közösség jogait. Az új EP dokumentumot Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője Magyarország elleni támadásként könyvelte el, véleményét pedig Facebook-oldalán egy videóban osztotta meg, melyben „ideológiai ámokfutásnak” nevezte a szivárványcsaládok védelmében megszavazott javaslatot.

Elmondása szerint a tagállamok alkotmányának semmibevevése és autonómiájuk elfojtása a cél, ugyanis Brüsszel „helyettünk akarja meghatározni, hogy mi mit tartsunk családnak, mit tartsunk házasságnak, hogy hogyan neveljük a saját gyermekeinket, és mit tanítsunk nekik az iskolában.”

A gyerekek védelmével kapcsolatban Európa legnagyobb nemzetközi gyermekjogi szervezete, az Eurochild is felszólalt már a homofób törvényével szemben. A szervezet állásfoglalása szerint az új törvény nemhogy nem védi, hanem potenciálisan veszélybe sodorja a gyerekeket, mivel sérti információhoz való hozzáférésüket: „a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésének magában kell foglalnia a megelőző intézkedéseket és az áldozatok támogatását, a közvélemény megfelelőbb tájékoztatását és a társadalmi párbeszédet, valamint a bizonyítékokon alapuló információkhoz való szabad hozzáférést.”

A homofób törvény azonban nem csak a szivárványcsaládok örökbefogadási lehetőségeit korlátozza. Tavaly novemberben 11 civil szervezet adott ki közös állásfoglalást a kormány örökbefogadást nehezítő javaslatcsomagja ellen. Az azóta elfogadott csomag jelentősen megnehezítette és elnyújtotta az örökbefogadás folyamatát, legfőképpen az egyedülálló szülők számára.

Az Eurochild mellett az Európai Bizottság is rámutatott már a homofób törvény emberjogokat sértő mivoltára, aminek köszönhetően uniós jogsértési eljárás indult Magyarország ellen. A Bizottság hat pontban állapította meg, hogy miként sérti a törvény a közösségi jogokat.

Azonban nem ez lesz az egyetlen eljárás Magyarország ellen az LMBTQI közösséget ért támadások kapcsán.

Az EP ma reggeli ülésén az is elhangzott, hogy további intézkedéseket fognak indítványozni – kötelezettségszegési eljárás, igazságszolgáltatási és költségvetési lépések – Magyarország és Lengyelország ellen.

Varga Judit igázsságügyi miniszter a mai napon adott interjút a spanyol El Correo de España lapnak, ahol a migráció mellett beszélt a Magyarország elleni ideológiai támadásokról is. A beszélgetés lényegét Facebook-oldalán összegezte, melyben a következőt üzeni Brüsszelnek: „Rossz hírünk van a minket bírálók számára: soha nem adjuk fel!” A homofób törvény miatt indított eljárásokkal kapcsolatban pedig a következőt nyilatkozta a lapnak:

A gyermekvédelmi törvény miatt indított nemtelen támadásokról elmondtam: a törvény összhangban áll valamennyi uniós értékkel, Brüsszelnek pedig meg kell értenie, hogy nem lépheti át saját, a Szerződésekben is lefektetett hatáskörét csak azért, hogy Magyarországot térdre kényszerítse.

Orbán Viktor már korábban is kijelentette, hogy Brüsszel támadást indított Magyarország ellen az új törvény miatt, ezért egy év után újra népszavazást indítványoz az ország polgáraihoz, melynek fő tematikája szexuális nevelés, szexuális felvilágosítás és a „melegpropaganda”. Az öt kérdésből álló kérdőív jól demonstrálja hogyan igyekszik összemosni és eltorzítani a Fidesz-KDNP a szexuális felvilágosítás és a gyermekek védelmének kérdéskörét.

Szerencsére nemcsak az EP, hanem magyar civil szervezetek is felvették a kesztyűt az LMBTQI közösség védelmének érdekében. Több mint húsz szervezet indított petíciót a homofób propaganda és a homofób törvény beiktatása ellen, amit már több mint 130 ezren írtak alá. Sajnálatos módon a törvény megszavazását nem sikerült megakadályozni, viszont az EP mai állásfoglalása megújult erőt adhat a szivárványcsaládok és az LMBTQI közösségeket védő szervezetek és civilek számára.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán