Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Német cégeket jelentettek fel az ujgurok rabszolgatartásban való bűnrészesség miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Alkotmányos- és Emberi Jogok Európai Központja (European Center for Constitutional and Human Rights – ECCHR) büntetőfeljelentést tett a német államügyészségen több német ruhagyártó és forgalmazó ellen, miután felmerült a gyanúja, hogy azok a Kínában rabszolgasorban tartott ujgurok kényszermunkájából származó alapanyagokat használnak fel termékeikhez.

A jogvédő szervezet bűnrészességgel és bűnpártolással gyanúsítja a cégeket, az ellenük intézett feljelentésük alapján a karlsruhe-i székhelyű német államügyészség dönt a nyomozás megindításáról.

A nyomozásnak, ha elindul, olyan kérdéseket kell körbejárnia, mint hogy milyen üzleti kapcsolatokat tartanak fenn ezek a cégek a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban, ahol a főként muszlim vallású ujgur népesség több százezer tagját tartanak a kínai hatóságok koncentrációs táborokban (a kínai állam szerint ezek „átnevelő táborok).

Ha a hszincsiangi tartományban üzemeket fenntartó, helyi alapanyagot felhasználó partnertől származik az áru, az lehetséges, hogy kimeríti jogi szempontból a bűnrészesség fogalmát. Ezt próbálják most a feljelentéssel kideríteni a jogvédők.

A szakértők szerint körülbelül 500 ezer ujgur kényszermunkás szedi a gyapotot szeptember és november között a hszincsiangi ültetvényeken, javarészt modern eszközök nélkül, puszta kézzel. A táborok foglyait különböző üzemekben dolgoztatják, derült már ki laptoprólmaszkokról, és számtalan más termékről, hogy koncentrációs táborokban élő rabszolgák munkája árán készültek.

A brit parlament alsóháza idén áprilisban nyilvánította ki határozatában, hogy amit Kína művel az ujgur és más etnikai, illetve vallási kisebbséggel, az nem más, mint népirtás. Az ujgurok és más etnikai csoportok üldözését korábban az Egyesült Államok és Kanada is népirtásnak titulálta.

Az ujgurok helyzetéről rendszeresen beszámolunk a Mércén, témába vágó cikkeink itt olvashatók.

(Süddeutsche Zeitung)
Címlapkép: Digital StillCamera