Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A klímaválság valósága: 42-re nőtt az erdőtüzek áldozatainak a száma Algériában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Negyvenkettőre nőtt az algériai erdőtüzek halálos áldozatainak a száma. Az észak-afrikai ország északi, hegyvidéki Kabilia régiójában jelenleg száznál is több tűzesetet tartanak számon a hatóságok, amelyek az ország 48 tartományából (vilaja) 17-ben pusztítanak. A leginkább érintett városok közé Sétif és Kabilia második legnagyobb városa, Tizi-Ouzou tartoznak, ahol a tartományi kormányzat már be is jelentette a tűzvész által leginkább érintett települések lakóinak evakuálását.


Az országban augusztus 9. óta tombolnak az erdőtüzek, amelyek bár évente rendszeresen előfordulnak (tavaly például közel 44 ezer hektárnyi területet érintette az erdőtüzek), ám idén  egy óriási hőhullám is érinti a Maghreb-térséget, Algériában 46 fokos volt a hőmérséklet, a szomszédos Tunézia fővárosában, Tuniszban pedig 48 fokot mutatott a hőmérő.

A közösségi médiában terjedni kezdett a #prayforAlgeria hashtag, sokan követelik a nemzetközi segítségnyújtást, amelyről az algír kormány már megkezdte az egyeztetést az eddig még nem megnevezett európai országokkal. Franciaországban számos népszerű futballista, mint Didier Drogba, Presnel Kimpembe, Lucas Digne, Franck Ribéry és Paul Pogba  egy közös videóban kérik az embereket, hogy adományozzanak a Seed Charity nevű civil szervezetnek, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket vásároljon Algériának. Marseille szocialista polgármestere, Benôit Payan bejelentette, hogy a jelentős algír és kabil közösségel (melynek talán legismertebb tagja Zinédine „Zizou” Zidane egykori futballsztár, akinek az édesapja Kabiliából érkezett Marseille-be) rendelkező város kész tűzoltókat, eszközöket és járműveket küldeni a bajba jutott észak-afrikai országnak. Szolidaritását fejezte ki több marseille-i kötődésű művész is, mint például Redouane Bougheraba humorista vagy a Naps művésznéven ismerté vált rapsztár, Nabil Arlabelek.

A kánikulát sok algériai régióban vízhiány is tetézi- az Institut de prospective économique du monde méditerranéen (A Mediterrán-térség gazdasági kilátásainak intézete) szerint a lakosság növekedésének valamint a vízforrások nem megfelelő szintjének következtében 2030-ra Algéria válhat az ivóvízhiány által leginkább érintett országgá a Földközi-tenger térségében.

Az algír kormány idegenkezűséget sejt a tűzesetek mögött. Kamel Beljoud belügyminiszter Tizi-Ouzouban úgy nyilatkozott, „csakis bűnözői kezek állhatnak a vilaja különböző városaiban egyszerre felcsapó ötven tűz mögött”, hiszen szerinte elképzelhetetlen, hogy pont aznap történjenek ezek a tűzesetek, amikor hőségriasztást adtak ki a kabiliai város térségére.

A baloldali nacionalista párt, a Front des forces socialistes (Szocialista Erők Frontja) is idegenkezűséget sejt a katasztrófa mögött valamint kritikával illette a kormányt, amely szerintük nem nyújt megfelelő támogatást a tűzvész által érintett régiókban. Algéria jelenlegi elnöke Abdel-Madzsid Tebbun is részvététet fejezte ki a tűzvész áldozatainak családja felé, külön kiemelve azt a 25 katonát, aki a mentés során hunyt el.

Az országot a francia gyarmatosítók ellen vívott függetlenségi háború óta vezető Nemzeti Felszabadítási Frontban politizáló politikus azután került hatalomra egy, a hivatásos források szerint is csak negyven százalékos részvétel mellett ( megtartott elnökválasztáson (amelyen a részvételt egyes pártok alig nyolc százalékra saccoltak), hogy elődje, az Algériát húsz évig korrupt, autoriter rezsim élén vezető Abd el-Azíz Buteflíka 2019-ben lemondott a médiában csak „a mosolyok forradalmaként” vagy Hirak-ként (amely arabul „mozgalmat jelent) elhíresült nagyszabású tüntetéshullám nyomán.

Tebbun is úgy véli, szándékos gyújtogatás állhat a tűzvész mögött, ezért azt is bejelentette, hogy már kidolgozás alatt van egy törvény, amely a gyújtogatásban résztvevőket harminc éves börtönbüntetéssel sújthatja. Eddig egyébként három ember tartóztattak le a tűzvészhez vezető gyújtogatások vádjával.

Nem kizárván az esetleges idegenkezűséget, érdemes hozzátenni, hogy ahogy arról a Courrier International is beszámolt, az algír kormány már a tavalyi erdőtüzek mögött is szándékos gyújtogatást látott. Emellett ezek a tűzesetek nem függetlenek attól a hőhullámtól, amely számos országon söpört végig és amely egy újabb, a korábbiaknál húsbavágóbb bizonyítéka a klímaváltozás valóságának.

A Mércén az elmúlt napokban többször is foglalkoztunk a világ számos országában jelenleg pusztító erdőtüzekkel. Megírtuk, hogy a törökországi erdőtüzekért az Erdogan-rezsim a kurdokat hibáztatja. Több cikkben is beszámoltunk a Görögországon végigsöprő erdőtűz-hullámról. Foglalkoztunk az észak-szibériai erdőtüzekkel is, illetve részletesen beszámoltunk az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséről, amely lesújtó képet fest a bolygónkra az emberi tevékenységnek köszönhető klímaválság által mért negatív hatásokról.