Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százezren tüntettek pénteken Algériában a regnáló hatalmi elit ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Algériában zsinórban a negyedik péntek telt el hatalmas elitellenes tüntetések közepette. A demonstrációk közül a tegnapi a legnagyobb volt annak ellenére, hogy a mögöttük lévő mozgalom egyik célja részben beteljesült: hétfőn bejelentette a húsz éve regnáló, betegeskedő elnök, hogy nem indul a közelgő választásokon.

Azonban a 82 éves Abdel-Azíz Buteflika mást is bejelentett hétfői levelében: az áprilisra kiírt választások eltörlését. Ezt a lépését azzal indokolta, hogy a nép által kívánt változtatások bevezetéséhez és az új politikai korszak eljöveteléhez nyugalomra, békére és biztonságra van szükség.

A késleltetett választásokig a kormány nemzeti konferenciát tart az új választások időpontjáról, valamint népszavazást az alkotmány újraírásáról.

Az autoriter kormányzás által sújtott civil szervezetek képviselői nem mind értékelték nagyra az elnöki gesztust. Többségük úgy látja, hogy Buteflika a lépéssel megpróbálja félrevezetni az embereket és megőrizni a körülötte lévő elit hatalmát. „Algéria megmentőjének akarja beállítani magát azzal, hogy elrabolja a győzelmet a néptől.” – nyilatkozta egyikük a Guardiannek.

Mégis a tüntetők nagy része hatalmas örömmel fogadta a híreket és a célért megtett első lépésként értékelték. Úgy tűnik, Buteflika szándékának ellenkezője valósult meg: a mozgalom újabb lendületet kapott. Több százezren vonultak végig pénteken a fővárosban, Algírban, de országszerte más városokban is demonstrációk voltak. Megfigyelők szerint a hangulat végig „vidám, de eltökélt” volt, a tüntetések  viszonylag békés jellege ellenére azonban 75 résztvevőt letartóztattak.

A tüntetéshullám hatására az államfőhöz közel álló politikusok közül is egyre többen igyekeznek menekülni a süllyedőnek bizonyuló hajóról. Egy korábbi pártszóvivő szerint a kormányzó FLN-nek (Nemzeti Felszabadítási Front) támogatnia kell a tüntetők követeléseit, hiszen „Buteflika már történelem”. A 2013-ban agyvérzést elszenvedő elnök egy másik kulcsfontosságú politikai szereplő, a hadsereg támogatását sem élvezi, a katonaság a tüntetések alatt pedig egyszer sem vonultak ki.

A demonstrálók elkezdték keresni lehetséges szóvivőit, de nem a – sokak szemében kollaboráns – ellenzék tagjai között. Korábban büszkeséget fejeztek ki a mozgalom vezető nélküliségéért, most viszont megpróbálják összehozni az ország szakszervezeti és civil vezetőit, akik érvényesíteni és egyesíteni tudják a követeléseket a hatalommal szemben. Egy tüntetés-koordinátor szerint a a döntések csak tisztességes eljárás szerint történhetnek.

„Senkinek sincs joga azt mondani, hogy övé a mozgalom.”

– fogalmazott.

Az igényekre pedig mindkét oldalról született válasz. Az új miniszterelnök – a korábbi az államfő hétfői bejelentésekor mondott le – azt ígérte, a kormány meg fogja hallgatni a népet és egy ideiglenes szakértői vezetést ajánlott fel a választásokig. A másik oldalon pedig egy csapat fejlesztő létrehozott egy honlapot, ahol szavazni lehet a politikai javaslatokról.

Algéria az EU harmadik legnagyobb gázellátója, de a gazdaság egyre gyengébben teljesít. A tüntetők több, mint 70%-a olyan 30 év alattiakból áll, akiket többek között a megnövekedett munkanélküliség vitt az utcákra.

Múlt hét vasárnap pedig ötnapos általános sztrájk kezdődött, és még a GDP 30%-át kitevő energiaiparban dolgozók közül is sokan beszüntették a munkát, ezzel hatalmas pofont adva a hatalomnak.

(The Guardian)