Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren tüntettek Algériában, hogy ne induljon újra a választásokon a 20 éve regnáló elnök

Ez a cikk több mint 5 éves.

Főleg diákok és fiatalok vonultak az utcára Algírban pénteken, hogy a politikai vezetés ellen emeljék fel a hangjukat. A tiltakozást az indította el, hogy Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök bejelentette, újra indulna az elnöki székért, holott két évtizede van hatalmon, és agyvérzése után hosszú ideje gyógykezelésekre kell járnia Svájcba és Franciaországba.

Fotó: @broadway700/Twitter

A tüntetők annak ellenére gyűltek össze a fővárosban, és vonultak végig az utcákon, hogy Algírban 2001 óta tiltó szabályozás van érvényben demonstrációk tartásáról. A belvárosból a demonstrálók négy kilométert gyalogoltak, hogy az elnöki palotához érjenek, ahol azonban könnygázt vetettek be a rendőrök, és több embert le is tartóztattak. A tüntetők a rezsim bukását és az elnök visszavonulását követelték.

 

A főleg közösségi médián szervezkedő tüntetők dolgát az is nehezítette, hogy a Netblocks nevű szervezet jelentése szerint számos hálózatot célzottan lőttek le, és akadályoztattak.

Az algériai fővárosban tavaly februárban is demonstráltak a tiltó szabályozás ellenére, akkor több ezer rezidens orvos és fogorvos tüntetett a rezsim ellen, amit országos méretű sztrájk követett. Buteflika azonban úgy tűnik, továbbra is hatalomban maradna, elmondása szerint „megingathatatlan vágyat érez a szolgálatra”, és  elindítana egy „inkluzív, nemzeti egyeztetést” az ország jövőjéről. Bár az elnök toronymagasan nyeri a választásokat, az országban dolgozó jogvédők rendszeresen fogalmaznak meg kritikákat vele és autoriter politikájával szemben, és a szervezett dolgozók elégedetlenségét is érezni lehet.

Bouteflika-t az arab tavasz tüntetéshulláma sem tudta elmozdítani, azonban azt elérték a tüntetők akkor, hogy véget érjen az országban 1992-ben bevezetett szükségállapot, és béremelést is kiharcoltak. A választásokat április 18-án tartják majd az országban.

(BBC/Punch)