Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Általános sztrájk kezdődött Algériában, rendszerváltást követelnek

Vasárnap általános sztrájk kezdődött Algériában, miután hetek óta hatalmas tömegek demonstrálnak az utcákon azt követelve, hogy az országot immár húsz éve vezető, nyolcvankét éves Abdel-Azíz Buteflika elnök ne induljon újra pozíciójáért az áprilisban esedékes elnökválasztáson – írja a Guardian.

A demonstrálók és sztrájkolók most azonban már nem csupán Buteflika eltávolítását, de a köré épülő rendszer leváltását is követelik.

Algériában vasárnap kezdődik a munkahét, azonban rengeteg üzlet zárva maradt, a munkások az üzemek helyett az utcákon gyülekeznek transzparensekkel, a közösségi médiában pedig igen gyakoriak a munkabeszüntetésre buzdító posztok.

Az állami gázipari vállalat, a Sonelgaz munkásait is képviselő Villamosenergetikai- és Gázipari Szakszervezet nyilatkozatában szintén sztrájkra buzdította a munkásokat:

„A történelemmel van találkozótok. (…) Eljött az idő, hogy minden szabad munkás részt vegyen ebben a mozgalomban!”

Mindeközben vasárnap az elnök, aki 2013-as agyvérzése óta ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, épp Svájcból érkezett haza, ahol gyógykezelésen vett részt. Buteflika korábban adott annyi engedményt, hogy amennyiben újraválasztják, újabb választást ír ki, melyen utódját választanák ki, azonban a felajánlás a demonstrálók körében nem avatott osztatlan sikert.

A rendszer igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy kézben tartja az eseményeket, valamint természetesen óvja a tiltakozókat a „beszivárgó rendbontóktól”. Gaïd Salah, a hadsereg vezetője kifejtette,

„a népnek és a hadseregnek közös a jövőképe”,

ugyanakkor az oktatási minisztérium a diáksztrájk megakadályozása és a tüntető diákok mozgalmának szétforgácsolása céljából március 21-ről előrehozta vasárnapra – március tizedikére – a tavaszi szünet kezdetét, mely idén egész április negyedikéig fog tartani.

Youtube-ra került ki egy videó, melyen az látható, hogy a nagyjából 120.000 főt foglalkoztató állami Sonatrach szénhidrogén-ipari vállalat munkásai munka helyett az utcán demonstrálnak, azonban mikor a Guardian megpróbálta elérni a céget, az nem kívánta kommentálni a helyzetet.

Amennyiben az energiaiparban széleskörűen sztrájkba lépnek a munkások, az a rezsim végét is jelentheti – tekintve hogy az ország gazdasága nagyjából a gázexportra épül – továbbá a nemzetközi térben is elfogyhat a levegő Bouteflika körül, mivel országa az EU harmadik legnagyobb gázellátója, az Unió pedig nem szokta szeretni, ha akadozik valamilyen energiahordozó szállítása.

via Guardian
Olvass tovább!