Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Általános sztrájk kezdődött Algériában, rendszerváltást követelnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap általános sztrájk kezdődött Algériában, miután hetek óta hatalmas tömegek demonstrálnak az utcákon azt követelve, hogy az országot immár húsz éve vezető, nyolcvankét éves Abdel-Azíz Buteflika elnök ne induljon újra pozíciójáért az áprilisban esedékes elnökválasztáson – írja a Guardian.

A demonstrálók és sztrájkolók most azonban már nem csupán Buteflika eltávolítását, de a köré épülő rendszer leváltását is követelik.

Algériában vasárnap kezdődik a munkahét, azonban rengeteg üzlet zárva maradt, a munkások az üzemek helyett az utcákon gyülekeznek transzparensekkel, a közösségi médiában pedig igen gyakoriak a munkabeszüntetésre buzdító posztok.

Az állami gázipari vállalat, a Sonelgaz munkásait is képviselő Villamosenergetikai- és Gázipari Szakszervezet nyilatkozatában szintén sztrájkra buzdította a munkásokat:

„A történelemmel van találkozótok. (…) Eljött az idő, hogy minden szabad munkás részt vegyen ebben a mozgalomban!”

Mindeközben vasárnap az elnök, aki 2013-as agyvérzése óta ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, épp Svájcból érkezett haza, ahol gyógykezelésen vett részt. Buteflika korábban adott annyi engedményt, hogy amennyiben újraválasztják, újabb választást ír ki, melyen utódját választanák ki, azonban a felajánlás a demonstrálók körében nem avatott osztatlan sikert.

A rendszer igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy kézben tartja az eseményeket, valamint természetesen óvja a tiltakozókat a „beszivárgó rendbontóktól”. Gaïd Salah, a hadsereg vezetője kifejtette,

„a népnek és a hadseregnek közös a jövőképe”,

ugyanakkor az oktatási minisztérium a diáksztrájk megakadályozása és a tüntető diákok mozgalmának szétforgácsolása céljából március 21-ről előrehozta vasárnapra – március tizedikére – a tavaszi szünet kezdetét, mely idén egész április negyedikéig fog tartani.

Youtube-ra került ki egy videó, melyen az látható, hogy a nagyjából 120.000 főt foglalkoztató állami Sonatrach szénhidrogén-ipari vállalat munkásai munka helyett az utcán demonstrálnak, azonban mikor a Guardian megpróbálta elérni a céget, az nem kívánta kommentálni a helyzetet.

Amennyiben az energiaiparban széleskörűen sztrájkba lépnek a munkások, az a rezsim végét is jelentheti – tekintve hogy az ország gazdasága nagyjából a gázexportra épül – továbbá a nemzetközi térben is elfogyhat a levegő Bouteflika körül, mivel országa az EU harmadik legnagyobb gázellátója, az Unió pedig nem szokta szeretni, ha akadozik valamilyen energiahordozó szállítása.

via Guardian