Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A történelemben először érte el a szibériai erdőtűz füstje az Északi-sarkot

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az elmúlt héten a legnagyobb médiafigyelem a Görögországban és Törökországban pusztító rendkívüli erdőtüzekre irányult, azonban talán nem túlzás azt állítani, hogy nem csak ez a két déli ország, hanem a teljes bolygónk lángokban áll: immáron, az emberiség történelmében először az Északi-sarkot is elérte a szibériai erdőtűz füstje.

Jakutföldön, Oroszország leghidegebb és legnagyobb régiójában az elmúlt hetekben rekordokat döntött a meleg és a szárazság. A régióban sosem látott mértékű erdőtűz  tombol, pedig még csak az éves erdőtűz-időszak elején járunk. Az erdőtüzek már az ezt megelőző napokban „éjszakává változtatták a nappalt”, a rendkívül rossz látási viszonyok miatt még a tűzoltó repülőgépek sem tudtak fölszállni.

A NASA felvételein már az is jól látszik, hogy az erdőtüzek füstje elérte az Északi-sarkot. A szakértők szerint a helyzet aligha fog javulni augusztus második felében – az egyetlen remény, hogy augusztus vége esőt hoz, de ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak.

Az erdőtűz legalább 1200 lakott területet is érint. A Greenpeace orosz szóvivője szerint további lakott területek és több olajtároló létesítmény is veszélyben van.

Vlagyimir Putyin múlt héten határozott arról, hogy bővíti a régiós kormányok költségvetését a vészhelyzet alatt. A régiós kormányok, különösen Jakutföld, régóta panaszkodnak a tűzoltó szervek alulfinanszírozottságára: Jakutia szerint csak tizedét kapta meg annak a pénznek, amit kifejezetten erre a célra kért korábban. Putyin viszont legalább elismerte, hogy az erdőtűz oka a klímaváltozás, nem úgy mint Erdoğan, aki teafüvet osztogatott az erdőtűz károsultjainak és gyújtogató kurdokat sejt a természeti katasztrófa mögött.

Tegnap mutatta be az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) legfrissebb klímaügyi jelentését. A jelentés lesújtó képet fest a jövőről: a kutatás szerint, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak az évszázad végéig 3 fokkal fog melegedni átlagosan a Föld klímája. Az ilyen fokú felmelegedésnek beláthatatlan következményei lennének az emberiség számára: áradások, erdőtüzek, a tenger vízszintjének megemelkedése stb.

Címlapkép: Pxfuel