Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Athén külvárosából evakuálták a lakosokat, az erdőtüzeknek már két halottja van

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szombat éjjel a felerősödő szél következtében az ötödik napja terjedő görög erdőtüzek elérték Athén egyik északi külvárosát, Trákomakedóneszt, ahonnan evakuálni kellett a lakosokat. A füst és a harmadik napja folyamatosan hulló hamu miatt szinte elviselhetetlen a levegő a görög fővárosban, írja az MTI.

„Nagyon rossz a helyzet. Egész Görögország ég” – nyilatkozta Trákomakedónesz egyik lakója a Reutersnek. Az éjszaka során a városban több ház is leégett, de Vaszilisz Kokkalisz, az Athén és környékéért felelős polgári védelem helyettes vezetője szombat reggel a görög állami tévében már arról beszélt, hogy a szél végül csillapodott, így a tűzoltóknak sikerült megfékezniük az Athéntól északra tomboló tüzeket.

Ennek ellenére a levegő minősége a görög fővárosban veszélyesen rossz minőségű, a hatóságok ezért arra szólították fel a lakosságot, hogy tartsák zárva az ablakokat, és lehetőleg ne menjenek ki a szabadba.

Nem csak Athén külvárosait kellett elhagyniuk a lakosoknak: Évia szigetéről helyiek és turisták százait kellett kompokkal és halászhajókkal evakuálni. A helyzetet Szotirisz Danikasz, a sziget partiőrségének egyik képviselője „apokaliptikusnak” nevezte, idézi a BBC. Egy görög meteorológiai szolgálat Twitter oldalán közzétett videó demonstrálja is, hogy Danikasz miről beszélt. A felvétel az egyik komp fedélzetén készült, amelyen a szigetről kimenekítetteket szállították:

A BBC két halálos áldozatról és 20 sebesültről ír: az egyik halott egy 38 éves önkéntes tűzoltó, akire a főváros egyik külvárosában rádőlt egy villanyoszlop, a másik az athéni kereskedelmi kamara elnöke, Konsztantinosz Mihalosz volt, akit eszméletlenül találtak meg egy gyárban az egyik tűz közelében.

A görög tűzoltóság az elmúlt 24 órában több mint 400 helyszínen küzdött a tüzekkel, a legsúlyosabban érintett területek az Athéntól északra elhelyezkedők, Évia szigete, valamint a Peloponnészoszi-félsziget déli része, az ókori Spárta területén épült Szpárti város környéke és a félsziget nyugati része, Pirgosztól keletre. Az oltásban ukrán, román és ciprusi tűzoltók is részt vesznek. Franciaország, Svájc, Svédország és Horvátország tűzoltó helikoptereket és repülőgépeket bocsátott Görögország rendelkezésére, írja az MTI.

Nem csak Görögországban dúlnak jelenleg erdőtüzek: Törökországban már nyolc halálos áldozata van a főleg az ország turista régióiban, a tengerparti területeken tomboló tűznek. Mostanra több tucat falu, több mint kétezer hektár erdő és egy hőerőmű is a lángok martalékává vált. Olaszországban a héten 800 erdőtüzet regisztráltak és 150 embert kellett evakuálni, köztük turistákat. Az erdőtűz a helyi mezőgazdaságot is megrongálta, százéves olajfák tömege pusztult el a tűzben. Oroszországban sem jó a helyzet: Jakutföldön, az ország leghidegebb régiójában 13,4 millió hektárnyi földet égettek fel a rekordméretű tüzek.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) hétfőn adja ki az első globális értékelését az éghajlatváltozásról 2013 óta, amelyben várhatóan külön fejezetben foglalkoznak a szélsőséges időjárási események és a hőmérséklet emelkedésének összefüggéseivel.

„Csak ki kell néznünk az ablakon, hogy lássuk, hogy a klímaválság már itt van. Az olyan városok, mint Accra és olyan nemzetek, mint Ghána, amelyek a legkisebb mértékben járultak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a legdurvább hatásokat fogják tapasztalni”

– mondja Mohammed Adjei Sowah, a ghánai Accra polgármestere és az éghajlatváltozás megfékezése érdekében létrehozott nagyvárosok hálózata, a C40 csoport alelnöke. Az IPCC jelentésével kapcsolatban a polgármester azt reméli, hogy az „minden nemzetet arra ösztönöz, hogy sürgősen csökkentsék a kibocsátásokat és a szükséges összegű finanszírozást áldozzák a klímára” – idézi a BBC.

Címlapkép: Forrás: Twitter