Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pegasus-ügyben indítana népszavazást a Momentum

Ez a cikk több mint 2 éves.

Öt népszavazási kérdést adott le ma a Momentum a Nemzeti Választási Irodának (NVI) a Pegasus-botrány kapcsán. A kezdeményezést az NVI előtt jelentette be a párt, ahol szóvivőjük, Tompos Márton elmondta: ez az elmúlt évtizedek, a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legkomolyabb megfigyelési és politikai botránya.

Hozzátette, nagyon fontos tudni, hogy nem ez az egyetlen: pár nappal a Pegasus-botrány kirobbanása előtt derült ki, hogy a kormány megvásárolt egy Candiru nevű kémszoftvert is, amit szintén használnak. 2018-ban pedig egy Black Cube nevű céggel próbáltak meg lejáratni magyarországi és nemzetközi civileket, úgy, hogy az izraeli cég által a szervezetekről gyűjtött adatokból, információkból (többek közt) Bayer Zsolt cikkeket írt.

Az elmúlt években ez egy tendencia, hogy a magyar kormány ilyen szoftvereket vásárol,

most viszont kiderült, hogy ezeket a közpénzből, közcélra vásárolt eszközöket a saját poltikai céljaira használja.

Civileket, ellenzéki politikusokat, üzletembereket és újságírókat figyel meg. Tompos elmondta, szerintük egy ilyen botrány után embereknek kéne lemondaniuk, de mivel úgy néz ki, hogy nem jogállamban élünk, és ez nem fog megtörténni, így a népszavazás eszközéhez fordulnak.

Ennek részleteit Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja ismertette, aki elmondta, hogy szervezetük a kezdetektől a demokrácia helyreállításán dolgozik. Ennek a közvetlen-demokratikus népszavazás az egyik legjobb eszköze, amit most arra használnának, hogy a kormányból a Pegasus-ügyben változást kényszerítsenek ki.

„Amikor a hatalom olyan erővel tipor bele az emberek magánéletébe, ahogy azt most teszi, akkor azt csak a közös népakarat tudja megvédeni.”

Ezért öt kérdés nyújtanak be az NVI-hez, melyek elsősorban arra fókuszálnak, hogy hogyan lehetne szigorítani a jelenlegi eljárásrendet. Hajnal szerint Varga Judit igazságügy miniszter azzal takarózik, hogy minden a törvényeknek megfelelően csinált, ezt azért teheti meg, mert Magyarországon nemzetközi összehasonlításban különösen laza a szabályozás.

Másrészt ezek a kérdések arra is irányulnak, hogy a lehallgatás engedélyezésének jogát kivegyék Varga Judit kezéből, és azt független bírói szervezetekébe adják.

A Momentum népszavazási kérdései:
  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?
  4. Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegazus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?

A Momentum sajtótájékoztatója itt megtekinthető:

 

Mint ismert, július 18-án jelent meg a Direkt36 tényfeltáró újságíróinak cikke arról, hogy a hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehet bevethető Pegasus nevű kémszoftvert legalább tíz országban, köztük Magyarországon is használták újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen is. A cikk szerint több körülmény utal arra, hogy a magyar hatóságok vetették be a programot.

Magyarországon július 21-e óta lehet újra országos népszavazásokat tartani. A korábban a járvány miatt beszüntetett intézményt a Fidesz egyik napról a másikra nyitotta meg újra azért, hogy saját homofób kampányának egyik eszközeként 5 kérdésben kérdezze ki az emberek véleményét.

Karácsony Gergely szintén 5 kérdésben nyújtott be népszavazási kezdeményezést, ő a Fudan Egyetem, az autópálya koncessziók, a munkanélküli segély, az Európai Ügyészség és az ingyenes antitestmérés ügyében tett volna fel kérdéseket.

Azonban, amíg Orbán Viktor kérdéseit elfogadta az NVB, addig Karácsonyét visszadobták.

A Bizottság azzal indokolta a döntést, hogy nem volt elég egy hét nekik a kérdések elbírálására, és hogy azt magánszemély nyújtotta be – szemben a kormánnyal. Karácsony akkor úgy reagált:

„Magyar állampolgár által kezdeményezett valódi népszavazás nem lehet, legalábbis ez a bizottság mai álláspontja.”

A Pegasus-ügy és a titkosszolgálatok visszaéléseinek fejleményeiről rendszeresen beszámolunk a Mércén, vonatkozó cikkeink itt találhatók.