Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 300 embert, köztük újságírókat is megfigyelhettek a szolgálatok egy okostelefonos kémszoftverrel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Többek között két kollégájukat, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást is megfigyelte valószínűleg a magyar kormány egy okostelefonokra telepíthető kémszoftverrel, amivel gyakorlatilag a készüléken található valamennyi információt ki lehet nyerni, írta meg a Direkt36 a Telexen 17 lap közreműködésével megvalósított nemzetközi projektjük alapján.

A lap munkatársai több mint 300 megfigyelt személyt találtak.

Mármint Magyarországon, a lista több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz a világ számos országából, többnyire olyanokból, melyeket nem a sajtó- és személyes szabadságjogok határozott érvényesüléséről ismerni, így például azerbajdzsáni, szaúd-arábiai, indiai és marokkói számok is vannak rajta. Az Unióból ugyanakkor csak magyar számok kaptak rajta helyet.

A magyar megfigyeltek közül beazonosították Panyi és Szabó mellett

  • Dercsényi Dávid volt HVG-s újságírót, a józsefvárosi kerületi lap főszerkesztőjét és egy meg nem nevezett újságírót,
  • egy magyar fotóst, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről író amerikai újságíróval dolgozott,
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát és több üzletembert, akik részt vettek nála 2018-ban egy vacsorán,
  • Simicska Lajos fiát, illetve bizalmasát, Nagy Ajtony Csabát
  • valamint Adrien Beauduint, a CEU hallgatóját, akit a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések során vettek őrizetbe a magyar hatóságok, jelenleg pedig Belgiumban újságíró.

A fentiek közül nem biztos, hogy mindenkit megfigyeltek a szoftverrel, ugyanis egy lista alapján jutottak el a nevekhez, ami a szoftvert gyártó NSO nevű izraeli cég ügyfelei által megfigyelés alá vonni szándékozott emberek telefonszámait tartalmazza.

A Pegasus nevű szoftver a telefon gyártója által nem ismert sérülékenységeket használja ki, vagy üzenetekben küldött kártékony linkek megnyitása után települ fel a készülékre úgy, hogy használója nem veszi észre. Tehát elképzelhető hogy végül nem települ fel, de a Direkt36 újságírói, valamint más, a listán szereplő személyek telefonjairól a vizsgálat kimutatta, hogy valóban működött rajtuk a program.

A szoftver olyan komoly kiberfegyver, hogy csak az izraeli állam engedélyével értékesítheti a cég.

Az Pegasus az adatok kinyerése mellett be tudja kapcsolni a készülékek kameráit és mikrofonjait anélkül, hogy a felhasználó észlelné, hogy megfigyelik. Ezáltal gyakorlatilag egy személyes poloskát tud csinálni a telefonból anélkül, hogy bárkinek fizikailag telepítenie kellene ilyen eszközt.

A szoftver Magyarországon azután jelent meg, hogy a magyar és izraeli kormányok között magas szintű találkozók zajlottak 2017-ben és 2018-ban, gyártója pedig azt állítja, hogy kizárólag kormányoknak értékesíti, így erős a gyanú, hogy a megfigyelés mögött a magyar kormány áll. A magyar telefonszámok megfigyelése azután szaporodott meg, hogy Czukor József egykori hírszerzőtiszt, akkor éppen a miniszterelnök főtanácsadója személyesen tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel 2018 februárjában.

Ezt megerősítette egy volt nemzetbiztonsági alkalmazott, valamint az NSO egyik volt dolgozója, de kimutatta a kanadai CitizenLab kutatása is a szoftver 2018-as megjelenését. A megfigyeltek között vannak elítélt bűnözők is, akik ellen rendeltetésszerűen használták a kémprogramot, de az ügyet feltáró nemzetközi csapat eredményei szerint más országokban is rendszeresen használták visszaélésszerűen a Pegasust.

Az Amnesty International 67 megvizsgált telefonból 23 esetben találta úgy, hogy feltörték, 14 esetben pedig erre vonatkozó kísérlet nyomait találták, 30 esetben nem találtak behatolásra utaló nyomot. Ez az adat ugyanakkor csalóka lehet, elképzelhető, hogy a felhasználó lecserélte a megfigyelés óta a telefonját, de a telefon típusa is számít, az androidos készülékek nem feltétlenül tárolnak olyan információkat, ami a feltörésükre utalna.

Az NSO tagadta, hogy a lista tőlük származna, és a mobilhálózat üzemeltetéséhez szükséges adatbázisnak tartja, Magyarország kormánya pedig nem reagált érdemben a Direkt36 kérdéseire, de nem is tagadta, hogy végzett volna ilyen megfigyelést, ugyanakkor jelezte, hogy mindig a jogszabályoknak megfelelően jár el.

Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy a magyar törvények nagyon lazán szabályozzák a titkos információszerzést. Dr. Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szakmai igazgatója a Direkt36-nak elmondta,

„A nemzetbiztonsági megfigyelések tekintetében Magyarországon van az egyik legrosszabb helyzet az északi féltekén (…) A legtöbb országban vagy szigorú szabályok vannak arról, hogy az állam kit és mikor vehet megfigyelés alá, vagy erős, nemcsak politikai, hanem jogi kontroll van afelett, hogy a különböző szolgálatok miként végzik a munkájukat. Magyarországon egyik sincs jelen”.

A lap szerint a szintén izraeli Candiru kémszoftver is jelen van Magyarországon, ez mobilokat, számítógépeket és felhőszolgáltatókat is meg tud figyelni.

A Pegasus használatával a megfigyelő számos olyan adathoz juthat hozzá, amit másképp nem tudna megszerezni. Azonban drága mulatság üzemeltetni: a megfigyelés személyenként több millió forintba kerülhet, így nem is minden megfigyelt személy esetében alkalmazzák.

Számos más lehetősége van azonban a szolgálatoknak, amit az is mutat, hogy míg a pegasusos listán valamivel több, mint 300 telefonszám szerepel, addig az idei évben már több, mint 500 esetben engedélyezett megfigyelést az igazságügyi miniszter.

Az ügy érdekessége, hogy Varga Judit korábban felháborodottan reagált arra a kérdésre, hogy kiadnak-e engedélyeket újságírók megfigyelésére.