Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hatóság elleni erőszakkal gyanúsítanak, pedig békésen álltunk ki a magyar dolgozókért”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Adrien Beauduin kanadai-belga állampolgárságú diák, akit a múlt szerdai, rabszolgatörvény elleni demonsráció után őrizetbe vett a rendőrség. Adrien a gyanú szerint a Kossuth téri szánkók felgyújtását követő rendőrségi roham alatt a rendőrök felé ütött és rúgott. A Fidesz-propaganda a CEU-hallgató, külföldi állampolgár őrizetbe vételét a „Sorosista anarchista felbújtókra” alapozott összeesküvéselmélet igazolásaként tálalta. Adrient pénteken engedték ki a fogdából, szabadlábon védekezhet. Arról kérdeztük, miért vett részt a tüntetéseken, mit látott a tüntetésen és mit gondol a gyanúról.

Adrien a jobb alsó sarokban, a Mérce élő közvetítésén.

Miért vettél részt a múlt szerdai tüntetésen és mi hozott egyáltalán Magyarországra?

2017-ben érkeztem Magyarországra, a CEU Társadalmi Nemek mesterképzésén tanultam, és aztán a doktori fokozatot is itt kezdtem el. A Szabad Egyetem nevű szerveződésben a kezdetektől, október vége óta részt veszek, a rabszolgatörvény ellen november vége óta szervezünk tiltakozásokat, a magyar dolgozókkal való szolidaritás jegyében. Ezért volt fontos számomra, hogy ott legyek szerdán, hogy kifejezzem, nem értek egyet azzal, hogy a magyar munkások amúgy is nehéz helyzetét tovább rontsák.

A kormány és sajtója megbélyegzi a „külföldieket”, akik részt vesznek a tüntetéseken, és azt sugallja, hogy „külföldi anarchisták” erőszakra bújtogatnak. Mit gondolsz erről?

Természetesen amint őrizetbe vettek, tudtam, hogy a propaganda célkeresztjébe fogok kerülni. De mindenki, aki részt vett a tüntetéseken, tudja, hogy tiltakozók közül majdnem mindenki teljesen békés volt, egyszerűen csak dühös magyar emberek.

A Mérce élő felvételén is felbukkansz az elhíresült szánkós jelenet közelében. Mit láttál akkor, és hogyan kerültél a rendőrség kezei közé?

Láttam, amint emberek meggyújtják a szánkót, de nem figyeltem annyira rá. Néhány méterrel arrébb álltam, teljesen békés volt a helyzet. Nagyon meglepett a rendőrségi roham, és nekem nem is esett le, hogy a tüzet akarják eloltani. Engem pillanatok alatt a tűz és a körülötte állók felé toltak, emberek estek el, és én is azzal voltam elfoglalva, hogy talpon maradjak. Ekkor a rendőrségi vonal mögé kerültem, majd őrizetbe vettek. Nem hiszem, hogy célpont lettem volna, egyszerűen csak nem futottam el, szerencsétlenül jártam.

A Mérce élő felvételén az 57-58. percben látható a rendőrségi roham. A képen Adrien is többször feltűnik, amint a szánkót körbeálló csoporttól több méterre, a Mérce kamerája és a rendőrsorfal közt áll. A felvételen (57: 27-30 körül) az is látszik, ahogy Adrient (barna nadrágban), leteperik a rendőrök. Adrien részéről erőszakos mozdulat nem látszik a felvételeken. 

Mi történt ez után? A rendőrség eljárását méltányosnak találtad?

Egy távoli, Örs vezér téri kapitányságra szállítottak minket, ahol sokáig nem ülhettünk le. De tisztességesen bántak velem, a rendőrség is, és mindenki, akivel az őrizetben szembe kerültem. A gyanúban egyáltalán nem értek egyet.

Hatóság elleni csoportos erőszakkal gyanúsítanak, ha ebben bűnösnek találnának, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetnek. Mit mondtok erre az ügyvédeddel?

Megdöbbentem, amikor szembesültem a gyanúval, és természetesen félek, hogy bebörtönöznek valamiért, amit nem követtem el. Velem együtt körülbelül ugyanakkor még négy másik embert vettek őrizetbe, őket ugyanazzal gyanusítják, amivel engem. Elmondták nekem, hogy velük szemben is az a gyanú, hogy a bal kezükkel támadták és rúgtak a rendőrség felé. Nem ismerem őket, és nem emlékszem rájuk a tüntetésről, de bizarr állítás, hogy éppen ugyanazokat a mozdulatokat tettük volna. Dr. Nehéz-Posony Kata ügyvéd és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai nagyon sokat segítenek nekem, most arra várnak, hogy láthassák a bizonyítékokat, utána jobban látjuk, mire számíthatunk.

Bízol a magyar igazságszolgáltatásban?

Nem igazán ismerem a magyar igazságszolgáltatásban uralkodó viszonyokat. Bízom benne, hogy tisztességes eljárásban részesülhetek, és mindenki más is, akit őrizetbe vettek a tiltakozásokon.

Bánod a fejlemények fényében, hogy részt vettél a tüntetésen?

Nem. A véleményemet fejeztem ki, ehhez jogom van. És rendkívül fontosnak tartom, hogy szolidarítsunk a magyar dolgozókkal.