Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Animációs filmmel és londoni demonstrációval álltak ki újabb szervezetek a homofób módosító ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Animációsok Közösségi Célokért csapata és az EJHA – Emberi Jogi Nevelők Hálózata is kiállt a nemrégiben elfogadott homofób törvénymódosítás ellen, derül ki szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményükből.

Ahogyan a módosítóról a Mércén is beszámoltunk: a Fidesz-KDNP pártszövetség a Jobbikkal együtt 157 igen és 1 nem szavazat mellett megszavazta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, továbbá a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvénymódosítást – amelynek homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta már. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren, de ezt követően is szerveztek demonstrációt. A törvénymódosítás miatt Szél Bernadett független képviselő az ombudsmanhoz is fordult.

Az EJHA tagjai azért dolgoznak, hogy minden ember, szexuális irányultságtól, identitástól és véleménytől függetlenül a társadalom teljes jogú tagjaként, képességeit szabadon kibontakoztatva, biztonságban és a környezetével összhangban élhessen. Továbbra is eltökélt szándékuk, hogy minden ilyen témával, közte a a szexuális irányultság és a nemi identitás emberi jogi vonatkozásaival foglalkozzanak.

Sőt, annál inkább foglalkoznak ezekkel a témákkal, minél kevésbé érvényesülnek az adott jogok környezetükben – hiszen ilyenkor a támogatásnak, az elfogadásra nevelésnek és az emberi jogok érvényesítéséhez szükséges készségek fejlesztésének minél nagyobb szerepet kell kapnia.

„Biztosak vagyunk abban, hogy az emberi jogi neveléssel foglalkozó szakemberek és szervezetek a továbbiakban is az emberi jogi normáknak és jogszabályoknak megfelelően végzik majd tevékenységüket, minden megkülönböztetés nélkül. Csatlakozzatok hozzánk: ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni!”

Az EJHA emellett arra is emlékeztet, hogy Magyarország az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét már ratifikálta, így ezzel magára nézve kötelezőnek ismerte el, hogy annak megfelelően nevelik a 18 év alatti fiatalokat.

A független magyar animációsok csapata pedig immár harmadjára állt össze alkotni, hogy kiálljanak egy számukra fontos ügyért.

Legelőször novemberben nyílvánították ki szolidaritásukat a lengyel nőkért, majd az örökbefogadást sokak számára ellehetetlenítő alkotmánymódosítással kapcsolatos ellenérzéseiket fejezték ki.

A csapat filmje elkészítésével szeretné kifejezni támogatását az LMBTQI közösség tagjai számára – akiket ez a törvény alaptalanul megbélyegez és kirekeszt a társadalomból.

„Meggyőződésünk, hogy a fiatalok védelmének egyik alapköve a tájékozottság. A 18 éven aluli gyerekek teljeskörű felvilágosítása egy biztonságos környezetben létfontosságú. Az LMBTQI fiatalok között sokkal nagyobb az öngyilkossági kísérletek száma. A pozitív médiareprezentáció és példaképek fontosak az LMBTQI fiatalok mentális egészségének megőrzése érdekében. A megfelelő felvilágosítás, valamint a közösség támogatása életeket menthet”

-emlékeztetnek.

A film megtekinthető a csapat Youtube csatornáján.

2021. június 22-én tüntetést szerveztek a pedofil törvény homofób-módosítója ellen és egyben az LMBTQ emberekkel érzett szolidaritás kifejezésért Londonban a Magyar Nagykövetség elé. Fotó: Halasi Eszter (az alkotó hozzájárulásával)

A tegnapi napon pedig a Momentum és civilek szervezésében Londonban is tüntettek a homofób módosító ellen: forrásunk szerint a Magyar Nagykövetség elé szervezett eseményen mintegy hatvanan vettek részt, a két óra alatt két beszéd is elhangzott.

„Múlt héten beszéltem egy 17 éves fiatallal, aki megosztotta velem mennyire félti a nála fiatalabbakat, hogy mi lesz velük, hogyan fognak támogatást kapni. Ha egyikük vagy, aki ezt most hallod vagy olvasod, csak ugyanazt tudom mondani, mint neki is. Ott leszünk, nem vagy egyedül! Nem vagytok egyedül.”

-mondta az egyik felszólaló, Pohl Zsófi, a Prizma Transznemű Közösség egyik szervezője.

2021. június 22-én tüntetést szerveztek a pedofil törvény homofób-módosítója ellen és egyben az LMBTQ emberekkel érzett szolidaritás kifejezésért Londonban a Magyar Nagykövetség elé. Fotó: Halasi Eszter (az alkotó hozzájárulásával)

Címlapkép: 2021. június 22-én tüntetést szerveztek a pedofil törvény homofób-módosítója ellen és egyben az LMBTQ emberekkel érzett szolidaritás kifejezésért Londonban a Magyar Nagykövetség elé. Fotó: Halasi Eszter (az alkotó hozzájárulásával)