Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

220 millió euróra büntették a Google-t Franciaországban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Franciaországban 220 millió euróra büntették a Google-t gazdasági hatalommal való visszaélés miatt az ország trösztellenes hatóságának vádja alapján, írja az Independent. A francia versenyhivatal szerint a Google tisztességtelen módon ösztönözte felhasználóit saját, egyéb termékeinek használatára, amivel ellehetetlenítette a vetélytársait.

A Google beleegyezett a vállalkozásokat illető gyakorlatának a megváltoztatásába.

Isabelle De Silva, a hatóság vezetője elmondta, hogy a mostani büntetés a világon az első ezen a téren. Közleményében kifejtette, hogy a tétel a

„on-line megjelenő hirdetések komplex algoritmusos aukciós folyamatára”

fókuszál.

Világszerte egyre komolyabb kritikákkal kell a nagy tech-cégeknek szembe nézniük, miután egyre világosabb, hogy rendkívüli hatalom összpontosul a kezükben, és működésük során rámutatnak, hogy a tőkés rendszerben megfelelő szabályozások nélkül óhatatlanul mindenható trösztök alakulnak ki, melyek nagyon erősen tudják befolyásolni a piacot, természetesen a saját érdekükben.

Franciaország élen jár a jelenlegi bírsággal, de az Európai Unió számára is fontos szempont, hogy a cégek ne garázdálkodhassanak korlátlanul az Unióban, valamint hogy ne lehetetlenítsenek el működésükkel más cégeket, ezért az Európai Bizottság egy javaslatcsomagot is kidolgozott. Az EU azon vezetőinek akik szembe mennének a tech-óriásokkal, nincs könnyű dolga ugyanakkor a cégekkel szembeni küzdelemben, nagyon erősen be vannak ugyanis ágyazva az európai politikai színtérbe példátlanul erős lobbitevékenységük okán is.

Az EU-n kívül az Egyesült Királyságban is terítéken van az óriáscégek túlhatalma, a megregulázások mellett érvelők a hirdetési piac torzítását és a sajtópiac megbénítását kritizálják leginkább, ami már veszélyezteti az on-line tájékoztatást, valamint a hirdetési bevételekből élő médiát.

Az Egyesült Államokban pedig trösztellenes eljárás indult a Google ellen, ráadásul ritkán tapasztalható, kétpárti támogatással, és várhatóan az elkövetkezendő években kiderül, hogy mit tud kezdeni az amerikai jogi rendszer a rövid idő alatt hatalmas gazdasági tőkét és befolyást felhalmozó cégekkel.

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy ilyen eljárással nemcsak a Google kénytelen szembesülni. Az Egyesült Államokban a Facebook és az Amazon vezetését is meghallgatták már a trösztellenes bizottságban. Arra a vádra kellett felelniük, hogy viselkedésükkel monopolisztikus módon torzítják a piacot, magyarán egyeduralkodó jellegű helyzetbe kerültek egy adott szegmensben.