Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerdán trösztellenes bizottság elé citálják a legnagyobb tech-cégek vezetőit az USA-ban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jövő hét szerdára ütemezték az Egyesült Államok négy meghatározó techvállalata vezetőinek meghallgatását, melynek keretében a kongresszus trösztellenes albizottsága előtt kell bizonygatniuk majd, hogy működésükkel nem sértik meg a kapitalizmus amerikai jogrendben lefektetett játékszabályait – írja a Cnet.

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Tim Cook és Sundar Pinchai, a Facebook, az Amazon, az Apple és a Google-féle Alphabet vezérigazgatói fognak a meghallgatáson – elvileg – válaszolni az albizottság kérdéseire.

A trösztellenes meghallgatáson a négy legnagyobbnak, legerősebbnek tekintett cég vezetőinek azon vádra kell majd felelniük, hogy viselkedésükkel monopolisztikus módon torzítják a piacot, magyarán egyeduralkodó jellegű helyzetbe kerültek egy adott szegmensben. Amennyiben ez bebizonyosodik, abban az esetben az Egyesült Államok törvényei arra is lehetőséget adnak, hogy feldarabolják a cégeket, ezzel biztosítva a piaci versenyt.

Mindazonáltal a techcégek olyan, speciális helyzetben vannak, melyre a jelenlegi jogrendszerek nincsenek feltétlenül megfelelően felkészülve, hisz a Facebookot például működéséből fakadóan nehéz lenne apróbb rendszerekre tagolni. Ugyanakkor ha azt vesszük, hogy a vállalat tulajdonában több más, kisebb cég is van, mint például az Instagram, mely önmagában is működőképes, akkor látható, milyen irányokban tud elindulni az albizottság, melyek eredménye több, apróbb cég lehet, melyek nem tudják dominálni a piacot.

Ahogy a lap megjegyzi, a döntéshozók és törvényalkotók néhány éve még a jelenleginél sokkal pozitívabb fényben látták a Szilícium-völgyben zajló folyamatokat, az elmúlt időszakban egyre többször adnak hangot aggodalmuknak, ahogy a kongresszus bizottságai is több alkalommal hallgatták meg a cégek vezetőit. Kritikusaik szerint oly mértékű piaci dominanciát szereztek az említett cégek, hogy a konkurenciát gyakorlatilag nem hagyják érvényesülni, és új belépőknek is igen nehéz megvetniük a lábukat az adott szegmensben.

„Tavaly június óta vizsgálta az albizottság néhány digitális platform dominanciáját, és a létező trösztellenes törvények hatékonyságát és betartatását. Ezen vállalatoknak az amerikai emberek életében játszott központi szerepét tekintve elengedhetetlen, hogy vezérigazgatóik megjelenjenek. Ahogy kezdettől fogva mondtuk, a vallomásuk alapvető fontosságú számunkra, hogy teljesíteni tudjuk ezt a vizsgálatot”

– közölték Jerrold Nadler, a törvényalkotási bizottság tagja, valamint David Cicilline, a trösztellenes albizottság tagja közös nyilatkozatukban.

Egy januári meghallgatáson több kisebb techvállalat panaszkodott amiatt, hogy a nagy cégek üzletileg kifogásolható módon próbálják őket elnyomni méretüknél és befolyásuknál fogva, válogatott módokon, többek között innovációk és fejlesztések lenyúlásával.

A vezérigazgatók albizottság elé citálása sem volt egyszerű feladat, Bezost – a világ leggazdagabb emberét – úgy kellett megfenyegetnie Cicilline-nek, hogy beidézi, amennyiben szép szóra nem jelenik meg a trösztellenes meghallgatáson.

Az Egyesült Államok törvényei tiltják, hogy egyes cégek túlságosan nagy befolyást szerezzenek egy adott piacon, mivel ezzel torzíthatják a versenyt, hátrányt okozva mind a fogyasztónak, mind az aránytalanul gyengébb versenytársaknak. Ugyanakkor azt is érdemes ilyenkor észben tartani, hogy magának a kapitalizmusnak a működéséből fakad, hogy egyes cégek egyre nagyobbra nőnek, és méretgazdasági okokból fajlagosan rentábilisabbak lesznek, magyarán bizonyos mennyiségű tőke befektetésével több profitot tudnak termelni.

Természetesen – ahogy a legtöbb startup is erre épít – kis cégek a kezdeti időszakban lehetnek a nagyoknál profitábilisabbak, azonban ezen cégeket, amennyiben életképesnek bizonyulnak jellemzően épp ezek a nagyobb cégek vásárolják fel, ezzel megelőzve, hogy esetleg versenytársakká válhassanak, ugyanakkor bővítve portfóliójukat és erősítve domináns szerepüket.

Korábban Mark Zuckerberg, a Facebook vezetőjének bizottsági meghallgatása kerültek reflektorfénybe – mégpedig amiatt, hogy simán hazudott a ház egyik bizottságának arról, hogy a cég hogyan sérti meg az adatvédelmi törvényeket.