Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA népe túlnyomórészt támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását a szegény országok javára

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Amerikai Egyesült Államokban a választók túlnyomó többsége nem támogatja a gyógyszergyártók koronavírus elleni vakcináit védő szabadalmakat – derül ki a Progresszív Internacionálé (PI) hírfelületén megjelent cikkből.

Egy friss felmérés szerint a választásra jogosultak 60 százaléka szeretné, hogy Joe Biden támogassa a Kereskedelmi Világszervezetnél több, mint 100 szegény ország kezdeményezését a vakcinák jogvédelmének felfüggesztése érdekében.

A felmérés szerint a vizsgált csoport mindössze 28 százaléka ellenzi a kezdeményezést. Ha pártpreferencia szerinti bontásban nézzük, a regisztrált Demokrata párti szavazók 72, míg a Republikánus párt támogatóinak 50 százaléka támogatná a szabadalmi korlátozások átmeneti feloldását a Data for Progress kutatóintézet és a Progresszív Internacionálé közös felmérése szerint.

David Adler, a Progresszív Internacionálé általános koordinátora szerint

„az Egyesült Államok népe részéről van társadalmi támogatottsága annak, hogy az emberéleteket és a gazdasági helyreállítást a cégek profitja és a hibás szellemi tulajdonjogi rendszer fölé helyezzék”.

Burcu Kilic, a Public Citizen civil szervezet gyógyszerhozzáférhetőségi programvezetője és a Progresszív Internacionálé tanácsának a tagja felszólította Biden elnököt, hogy hallgasson a választóira és cselekedjen helyesen.

A Kereskedelmi Világszervezet jelenlegi szabályai szerint a TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) védik a szellemi tulajdont, jelen esetben a vakcinákhoz kapcsolódó ismereteket: az összetételüket, a vonatkozó kutatásokat, gyártási eljárásokat, stb. Ez biztosítja, hogy egy adott terméket csak az adott cég állíthassa elő, amelyik a hozzá kapcsolódó szabadalmat birtokolja, és amely ezáltal tud profitra szert tenni: hisz amennyiben más is tudná gyártani az adott terméket, az versenyhelyzetet teremtene, és lenyomhatná az árakat.

Mindazonáltal a szellemi tulajdon-rendszer jelenleg súlyosan gátolja a pandémia elleni védekezést, és ennek elsősorban a szegényebb országok isszák meg a levét.

Ezért kérvényezte több ország is, hogy átmenetileg függesszék fel a járvány elleni küzdelemben használható gyógyszerekre vonatkozó jogvédelmeket. Azonban a nagy gyógyszergyártók profitjaikat féltve érthető módon heves tiltakozással fogadták az elképzelést, a centrumországok kormányai pedig védelmükbe vették a nemzetközi tőkét.

Ez annak fényében különösen visszás, hogy a centrumországok, melyek egyébként hatalmas összegekkel támogatták a gyógyszergyártókat a vakcinafejlesztésben (ahogy az alábbi grafikán is látszik), sokkal jobb helyzetben vannak átoltottság terén, mint a szegény országok, amik a vakcinaszabadalmak feloldását kérik. Vagyis jelenleg nem fűződik érdekük a szabadalmi korlátok felfüggesztéséhez, ahhoz viszont annál inkább, hogy cégeik számára biztosítsák a profitot. (Noha nagyon akkor sem kellene félniük ha szabadon felhasználhatóvá tennék az életmentő tudást, hisz a vakcinagyártásnak igen komoly az infrastruktúra-igénye.)

Pedig a tudás megosztása már csak azért is fontos lenne, mert ha több helyen, nagyobb mennyiségben gyártanák a vakcinákat, akkor jobb eséllyel lehetne a világ népének széles tömegeit még azelőtt átoltani, hogy feltűnne egy olyan vírusvariáns, ami ellen a jelenlegi anyagok hatástalanok.

A PI szerint jelenleg Jan Schakowsky képviselő egy levelet készít elő Biden elnök részére, amelyben a Kongresszus hatvan képviselője, köztük a baloldali elhajlással nehezen vádolható Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke kéri Bident, hogy támogassa a szellemi tulajdon védelmének ideiglenes feloldását.

Bernie Sanders demokratikus szocialista vermonti szenátor, a szenátus költségvetési bizottságának elnöke szintén támogatja a kezdeményezést, ahogy Ilhan Omar is kifejezte egyetértését. Adler elmondta,

„az Egyesült Államok népe tudja, hogy a nagy gyógyszercégek profitjának felhúzására hangolt szabályok nem az ő érdekeiket szolgálják. Minél hosszabb időn át terjed a vírus, annál inkább tud mutálódni és vakcina-rezisztenssé válni. A COVID-19 bárhol is legyen jelen, mindenhol fenyegetést jelent úgy az egészségügyi, mint a gazdasági jóllétre. Amennyiben nem függesztik fel a szellemi tulajdon védelmét, a világjárvány hosszabb ideig fog tartani, több embert ölve meg, és több életet téve tönkre.”

Az ügyben nemrég európai polgári kezdeményezés is indult, a szellemi tulajdon embertelenségéről és a vakcinakapitalizmus áldozatairól pedig ebben a cikkben írtunk részletesebben.