Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fejlett országok meg akarják akadályozni a szegényebbek vakcinagyártását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gazdag országok blokkolják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fejlődő országok saját vakcinagyártási kapacitásának fejlesztését célzó javaslatát, derül ki a javaslat BBC-nek kiszivárgott vitaanyagából.

A javaslatot azután kezdte kidolgozni a WHO, hogy több fejlődő ország is hozzájuk fordult segítségért. Az ellenzők között vannak az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió is.

„Olyan szövegezést tartalmazna a dokumentum, ami lehetővé tenné az államok számára több vakcina és gyógyszer gyártását, a javaslat ezek pénzügyi és szervezési megsegítését kezdeményezné. Az Egyesült Királyság ezeket a progresszív indítványokat szeretné megakadályozni.”

-mondta el a BBC-nek a Just Treatment gyógyszerekhez való egyenlő hozzáférésért küzdő civilszervezet tagja, Diarmaid McDonald.

Több szakértő is úgy vélekedik, a globális immunitás felé vezető út, a halálozások és megfertőződések megakadályozásának egyik legfontosabb eszköze a vakcinához való igazságos hozzáférés. Azonban a globális vakcina előállítási kapacitás jelenleg a szükségletek harmadának kielégítésére elég Ellen t’Hoen egészségpolitikai és szellemi-tulajdon jogi szakértő szerint, hozzáteszi azt is:

„Ezek olyan vakcinák, amiket gazdag államok állítanak elő és általában a gazdag államoknál is maradnak.”

Szerinte a szegényebb országok most nem csak a vakcinákhoz szeretnének hozzáférni, hanem a jogokhoz is azok előállítására. Azonban ehhez nem elég megadni a jogot, magának az anyagnak az elkészítéséhez, de az ahhoz szükséges technológiához való hozzáférést is biztosítani kell.

A WHO ugyan nem kerülheti meg a szabadalmi jogokat, azonban a jelenlegi javaslattal az országok álláspontjainak közelítését és a fejlődő országok számára a vakcina termelés növeléséhez szükséges technológiák használatának nemzetközi-jogi biztosítását célozná.

Azonban a gyógyszeripari óriások szerint ez csökkentené a lehetőségeiket a Covid és más betegségek kezeléséhez szükséges befektetések jövőbeni megszerzésére.

Az amerikai gyógyszeripar képviselő korábban azzal érveltek a javaslat ellen Joe Bidennek, hogy a szabadalmi jogok kiiktatása „aláásná a nemzetközi válaszokat a világjárványra”.  Szerintük a gyártási jogok kiterjesztése zavart keltene, ami csökkentheti a vakcinák biztonságosságába fektetett közbizalmat. Ráadásul úgy vélik, az intézkedés érdemben nem is gyorsítaná az oltóanyagok előállítását.

t’Hoen szerint nyilvánvaló, hogy hosszútávon a vakcinák árának növelése a gyógyszeróriások célja, miután a közvetlen válsághelyzet (legalábbis nyugaton) véget ért. Ez pedig még egy indok a fejlődő országok számára arra, hogy jogokat formáljanak a saját állampolgáriak védelme érdekében a hazai vakcina előállításra.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, nem ez az első eset, hogy a vakcinák előállítására szinte kizárólagos jogot formáló gyógyszercégek kettős mércét alkalmaznak a fejlődő országokkal szemben: február végén derült ki, hogy a Pfizer megalázó feltételekhez kötötte a vakcinaszállítást több dél-amerikai ország esetében. Így sok helyen csak több hónapos csúszással tudták megkezdeni az életmentő oltások beadását.

Ugyanígy kiderült az is, hogy azokat az afrikai országokat, ahol a vakcinák egy részét tesztelték, szinte teljesen elkerülik az oltóanyag szállítmányok. Egyes államok ilyen módú diszkriminálása a koronavírus hosszabb ideig való velünk maradását és további mutációk létrejöttét eredményezheti.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton