Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A globális Dél egyre súlyosabb vakcinaapartheiddel kénytelen szembenézni

Ez a cikk több mint 3 éves.

A dél-afrikai koronavírus-válság még korántsem ért véget, bár az utóbbi hetekben csökkent az újonnan azonosított esetek száma. A vírus több mint 50 ezer életet követelt, és sok egészségügyi szakértő megsemmisítő harmadik hullámot jósol, írja az In These Times híroldal.

A helyzetet nehezíti a koronavírus új mutációja, az n501-es, amely Dél-Afrikában jelent meg, és azzal fenyeget, hogy az állam oltási terve kudarcot vall. A már elkészült vakcinák ugyanis kevésbé bizonyultak hatásosnak az új mutációval szemben.

Noha a vakcinákat egykor az afrikai országokban is tesztelték, az oltóanyag-szállítmányok elkerülik a kontinenst.

A gazdag és a szegény országok közötti átoltottsági különbség napról napra egyre növekszik. A Global Justice Now szervezet szerint, amely a globális dél problémáira szeretné ráterelni a figyelmet, a világ 10 államában oltották be azeddig előállított vakcinák 75 százalékát.

Hozzávetőlegesen 130 országban – 2,5 milliárd ember esetében – még az oltóanyagok első dózisának a megérkezése sincsen kilátásban. Ez különösen nagy gondot jelent a szegényebb országok egészségügyében dolgozók számára, akik nap nap után semmilyen vagy csak csekély védettséggel látják el a betegeket.

A vakcinahiány azonban könnyen újabb globális válságot idézhet elő, hiszen lehetőséget nyújt a vírusnak a mutációra, amely így egyre fertőzőbbé és rezisztensebbé válhat.

Mind többen figyelmeztetnek arra, hogy a vakcinák szabványait fel kell oldani, s a szabadon hozzáférhető oltóanyagok gyártására kell áttérni.

Anna Marriott, az Oxfam segélyszervezet egészségügyi vezetője arra figyelmeztet, hogy az oltási verseny helyett

„sürgősen le kell rántanunk a vállalati titkok leplét, és ehelyett a nyílt forráskódú oltásokat kell támogatnunk, amelyeket a lehető legtöbb vagycinagyártó, köztük a fejlődő országokban működő intézmények is elő tudnak állítani.”

A Dél-Afrikai Köztársaság nem először szembesül azzal a problémával, hogy a profitmaximalizáció folyamata elvágja őket attól, hogy megfelelő oltóanyagokhoz és gyógyszerekhez jussanak hozzá.

2001-ben hatalmas kampány indult annak érdekében, hogy a nagy gyógyszergyártók hagyjanak fel Dél-Afrika szankcionálásával. A szabadalmak ugyanis megakadályozták az országot abban, hogy hozzáférjenek az olcsóbb, ún. generikus HIV-gyógyszerkhez.

Most, hogy a megerősített koronavírusos esetek száma Dél-Afrikában megközelíti az 1,5 milliót, a humanitárius szervezetek némelyike ​​a koronavírus-gyógyszerekhez való hozzáférésért küzd.

Például megengedhetetlennek tartják, hogy míg az Európai Unióban egy dózis vakcina ára átlagosan 2,16 dollár, addig a gyógyszergyártók ugyanazt a vakcinát hónapokkal később Dél-Afrikában 5,25, Ugandában pedig 7 dollárért árulják.

Most is ugyanazokra a problémákra figyelmeztetnek, mint 2001-ben: a gazdagabb állomok fölvásárolják a gyógyszereket a szegényebbekelől, a gyógyszergyártók összefonódnak a tehetősebb országok kormányzatával, a szabadalmak ellehetetlenítik a beszerzéseket, visszaélések történnek az árak meghatározásakor.

(In These Times, Deutsche Welle, Portfolio, Mérce)
Címlapkép: Flickr