Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már májusban bérlakásba költözhetnek a volt állami gondozott fiatalok az influenszerek segítségével gyűjtött adományokból

Továbbtanulási és kezelési lehetőségeket is finanszíroz volt állami gondozott fiataloknak az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) a februári inlfuenszertüntetés szervezőinek kezdeményezésére gyűjtött összegből. Az ULE pénteken tette közzé tételes bontásban, hogyan fogja támogatni a fiatalok életkezdését közadakozásból elindított porgramja keretében, és hogyan tervezi elkölteni az eredeti várakozásaikat majdnem tízszeresen meghaladó több mint 219 millió forintnyi adományt, sőt már a program első eredményeiről is beszámoltak.  

Pénteken bemutatta állami gondozásban felnőtt fiatalok számára biztos lakhatást célzó progamjának részleteit és első eredményeit az Utcáról Lakásba! Egyesület. A hajléktalan és rászoruló embereknek lakhatási modellprogramokat kidolgozó és működtető szervezet a bicskei gyermekbántalmazások áldozatainak történetét a közvélemény fókuszába helyező kegyelmezési botrány csúcspontján jelentette be a gyermekotthonokból kikerülő fiatalok életkezdését megkönnyíteni szándékozó program indítását. A gyermekek védelmében szervezett, „Odakint most szörnyek járnak” címmel meghirdetett februári tömegtüntetés – amelyen egyes számítások szerint 150 ezernél is többen vehettek részt a helyszínen, az élő közvetítéseket pedig ugyancsak százezrek követték – szervezői adománygyűjtést hirdettek a program finanszírozására, amelynek eredeti  célkitűzése 25 millió forint összegyűjtése volt, amelyből egy korábban állami gondozott fiatal lakhatását szerették volna megoldani az Utcáról Lakásba! Egyesület szakmai partnerségével. Ezt a célt azonban majdnem tízszeresen túlszárnyalta a végül összegyűjtött több mint 219 millió forint, amelyet 23 ezer adakozó jóvoltából sikerült összegyűjteni.

Ahogyan arra programjának indításakor az ULE is felhívta a figyelmet, Magyarországon a szakellátásból kikerülő fiatalok számára komoly problémát jelent a lakhatásuk biztosítása, az ehhez nyújtott állami segítségnyújtás súlyosan elégtelen. Az állami gondozott múlt súlyos kockázatot jelent a hajléktalanná válásban, az utógondozásból kikerülők 4-5%-a azonnal az utcára kerül.

Mint az ULE pénteki közleményében megjegyzi, a program indítása az egyesületre ilyen volumenben nem várt feladatként nagy terheket rótt, ugyanakkor szerintük „ a közadakozásból befolyt összeg egyúttal egy soha nem tapasztalt lehetőség arra, hogy ezeknek a fiataloknak az élete mederbe kerüljön.”

Az összegyűlt összegből az ULE az eredetileg tervezett egy helyett végül tizenegy fiatal életkezdését szeretné 2024-ben biztosítani. A program résztvevőinek nemcsak a lakhatásban, hanem a társadalmi integrációban szeretnénk partnerei lenni, ezért a lakhatási lehetőségen túl szociális munkát és egyéni támogatást is biztosítanak.

A közadakozásból befolyt összegből négy vagy öt lakást tervez vásárolni a szervezet, ezek keresése és vásárlása jelenleg is zajlik. Két, félállásban dolgozó szociális munkás fogja a program keretében személyre szabottan és folyamatosan segíteni a fiatalokat nehézségeik leküzdésében és olyan egyéni céljaik elérésében, mint például a társadalombiztosítás rendezése, egészségügyi kezeléseik támogatása, továbbtanulásuk megkezdése vagy jogosítványuk megszerzése. Mivel a fiatalok közül többen krízishelyzetben vannak, őket  lakásba költözésükig alapvető szükségleti eszközökkel (például ruhanemű) és biztonságos szállás finanszírozásával támogatja az ULE.

A program kezdeti eredményeiről is beszámolt a szervezet:

  • Az első két fiatal május elején fog a program keretében bérlakásba költözni.
  • Együttműködési megállapodásokat kötöttek 8 fiatallal és felvették a kapcsolatot további érintettekkel
  • Az első tanulót már beiskolázták jogosítványszerzésre
  • Az utcán élő érintetteknek a lakhatásuk rendezéséig biztosítják a biztonságos elhelyezést
  • Több érintettnek biztosítanak különböző terápiás- és kezelési lehetőségeket, ezek bővítése és a kapcsolódó partnerkeresés folyamatban van.

A közadakozásból megvalósuló elemeken túl az ULE intézményi partnerek (például pszichológus, fogorvos, autósiskola, gyermekvédelmi szakemberek, mentorok)  jelentkezését is keresi különböző támogató szolgáltatások nyújtásához. 

A szervezet azt is közölte: felkeresték Budapest önkormányzati vezetőit, hogy a közadakozásból megvásárolt lakások mellett – melyek az egyesület kezelésében lesznek – ők is biztosítsanak támogatást az érintetteknek: egy-egy önkormányzattól egy-két költözhető állapotú ingatlan felajánlását várjuk az év során. Eddigi szerződött partnerükké vált a Fővárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Önkormányzat, de előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a VI. és a VII. kerülettel, és további megkeresések is zajlanak.

Címlapkép: Tüntetők a budapesti Hősök terén 2024. február 16-án. A közösségi médiából ismert emberek részvételével zajló tüntetés a kiszolgáltatott gyermekek védelméért zajlott. Fotó: Alföldi Dániel István