Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem megyünk suliba április 19-től” – már a középiskolás diákok is sztrájkot fontolgatnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem megyünk suliba április 19-től – együtt a kötelező jelenléti oktatás ellen címmel eseményt hirdetett az iskolák újranyitásának első napjára az ADOM (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom). A szervezők arra bíztatják a diákokat, hogy a tanárok és szüleik védelmében maradjanak otthon, hiszen soha ennyi koronavírus okozta haláleset nem volt Magyarországon, mint most, az újranyitás napjaiban, ráadásul a fertőzések száma továbbra is magas.

„Több mint egy évnyi bezártság után mind szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, ismét megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak”

-írják.

Magyarországon népességarányosan a negyedik legmagasabb a koronavírus okozta halálozások száma, a mai napon 311 beteg hunyt el és 1933 új fertőzöttet azonosítottak be. A kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél attól, hogy karanténba kerül majd, a tanárok is messze vannak még az immunitástól, a vírus új variációja pedig a fiatalabb korosztályt is fenyegeti.

Ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk: a két legnagyobb szakmai érdekvédelmi szervezet, a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) és a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) is úgy gondolja, hogy a jelenlegi ütemet tartva a kormány hamarabb nyitja meg a köznevelési intézményeket, mint hogy a megfelelő átoltottságot elérnék a tanárok körében. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nemrégi azt nyilatkozta: két-három hetes csúszást megérne az, hogy ne induljon el egy negyedik hullám a tanárok és a diákok körében.

Egyikük sem szeretné, hogy egy esetlegesen elhamarkodott nyitás után többé ne láthassa újra nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát, teszik hozzá.

Az ADOM ezért követeli a kormánytól, hogy

  • ne vezessék be a kötelező jelenléti oktatást április 19-től,
  • amíg a tanárok teljes immunitása nem alakul ki, középiskolában maradjon az online, digitális oktatás,
  •  a szülőknek ne legyen kötelező általános iskolás gyermeküket iskolába küldeni,
  • a védettséget még nem élvező tanárok választhassák az online tanítási formát, ne kötelezzék őket egészségük veszélyeztetésére,
  • és emellett kapjanak további segítséget az online oktatáshoz.

A szervezet úgy tartja, az érettségizők számára nem jelentene érdembeli segítséget, ha a vizsga előtti két hétben még visszamennének az iskolába, sőt, sokan tartanak attól, hogy majd pont abban a két hétben fertőződnek meg, így nem tudják majd megírni az írásbelit. Ráadásul az érettségire készülő diákok tanulási rutinját is felborítaná ez az intézkedés, a kollégisták felesleges időt töltenének el utazással, amely járványügyi szempontból is veszélyes, és elvenné az időt a tanulástól. Érthetetlennek tartják azt is, hogy a boltokban frissen bevezetett, négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra nem érvényes.

Az ADOM ezért arra kéri a középiskolás diákokat: amennyiben a kormány a jelenlegi adatok mellett mégis úgy döntene, hogy április 19-én megkezdi a jelenléti oktatást, a szülők és tanárok védelmében aznap ne menjenek iskolába.

Címlapkép: A kép illusztráció (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)