Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek szerint a közoktatási gyerekfelügyelet legyen önkéntes és külön díjazású

Ez a cikk több mint 3 éves.

A pedagógusok soron kívüli oltását és az ügyeletre beadott gyerekek rendszeres tesztelését, valamint az otthon maradó szülők jövedelempótló támogatását kéri a kormánytól nyílt levélben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), írja a Napi.hu.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a heti szokásos kormányinfón bejelentette, hogy a fertőzésszám növekedése miatt április hetedikéig bezárják azokat a közoktatási intézményeket (az óvodákat és az általános iskolákat) is, ahol eddig jelenléti oktatás volt, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken hozzátette, hogy a gyermekfelügyeletet ennek ellenére nem szervezik meg. A kormány viszont másnapra megváltoztatta álláspontját: ahogyan arról mi is beszámoltunk, szombaton kiderült, hogy önkormányzati nyomásra mégis biztosítják a felügyeletet ezekben az intézményekben.

Bár a PDSZ üdvözli a közoktatási intézmények zárását, úgy gondolják, hogy a dolgozók veszélyeztetése helyett a családok pénzügyi támogatását kellene megvalósítani. Emellett úgy gondolják: azzal, hogy a kormány alig pár órás eltéréssel felülírta saját határozatát, ellehetetleníti, hogy akár a dolgozók, akár a munkáltatók fel tudjanak készülni a zárással járó feladatokra.

Egy másik, pedagógusokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a PSZ – Pedagógusok Szakszervezete információi szerint már negyvenhez közelít azoknak a pedagógusoknak a száma, akik a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak Magyarországon. A legtöbbjük krónikus beteg volt, mégsem engedélyezték számukra, hogy digitálisan oktathassanak.

A szervezet továbbá hangsúlyozza annak fontosságát, hogy soron kívül oltsanak be valamennyi, a gyermekek, tanulók gondozásával, nevelésével, oktatásával foglalkozó dolgozót, aki eddig jelentkezett. Továbbá azt is követelik, hogy a gyerekekkel otthon maradó szülők kapjanak jövedelempótló támogatást és a munkáltatókat is segítsék, nehogy még több állás szűnjön meg. Emellett kérik, hogy a kormány a zárás idejére a gyermekükkel otthon maradó szülők felmentési és felmondási tilalmát is rendelje el.

Fontos lenne az is, hogy a gyermekfelügyeletben kizárólag önkéntesen és külön díjazás fejében vegyenek részt a pedagógusok – az erre jelentkezőket pedig mihamarabb oltsák be, a felügyeletre beadott gyerekeket pedig rendszeresen teszteljék. Ha viszont ez nem valósítható meg, akkor ne a nevelési-oktatási intézményekben szervezzék meg a gyermekfelügyeletet és ha nem akad elég önkéntes, akkor más munkakörben és munkahelyen dolgozók átirányításával oldják meg a felügyeletet. A szakszervezet emellett fontosnak tartja, hogy a kormány kidolgozzon egy rendszert, amellyel ellenőrzik, hogy csak a ténylegesen felügyeletre szoruló gyermekeket fogadják az intézmények.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs