Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely bejelentette: húsvétig bezárnak az iskolák, két hétre pedig az üzletek is

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szokásos heti sajtótájékoztatóját ezúttal a Karmelitában tartja Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, mivel a kormányülés a tájékoztató idejében is zajlott.


Április 7-éig az egész országban bezárnak az általános iskolák és az óvodák a koronavírus-fertőzöttek számának az eddignél is jóval meredekebb felfutása miatt – ismertette a mai kormányinfón Gulyás Gergely. A digitális oktatás részleteit az EMMi oktatási államtikársága fogja közzétenni. A középiskolákban és egyetemeken, ahol most sincsen jelenlétet igénylő oktatás, változatlanok maradnak a szabályok.

Az üzleteket két hétre bezárják: hétfőtől március 22-éig. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkutak.

A miniszter szerint csak a kontaktusszámok radikális csökkentése vezethet eredményre, ezért vezetik be a korlátozásokat.

„Ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések száma nőne radikálisan, hanem az újranyitás is későbbre tolódna”

-mondta Gulyás.

Mivel a kormányülés jelenleg is tart, ezért a részletszabályokat a későbbiekre, legkésőbb holnap reggelre ígérte Gulyás Gergely.

A koronavirus.gov.hu csütörtök reggeli jelentése szerint kiemelkedően sok, 6278 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában (legutóbb decemberben volt ilyen magas ez az adat), így 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 152 beteg, így az elhunytak száma 15 476 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 328 136 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 102 566 főre emelkedett. 6554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Ez még a tegnapi adatokhoz képest is súlyosnak számít: egy nappal korábban 4211 új fertőzöttet és 136 halálos áldozatot regisztráltak. Kórházban már a szerdai számok szerint is hatezernél is többen, lélegeztetőgépen pedig hatszáznál is többen voltak.

Minden szolgáltatás szünetelni fog továbbá a március 8-22-i intervallumban a magánegészségügy kivételével. A konditermeket is két hétre zárják, az igazolt sportolók edzései és meccsei továbbra is zárt kapuk mögött zajlanak majd.

A parkok, arborétumok nyitva lesznek, és a szabatéri sportolás is lehetséges, ha biztosított a másfél méteres védőtávolság.

A munkavégzés továbbra is lehetséges marad, de a kormány megkért minden munkáltatót, hogy ahol az otthoni munkavégzésre van mód, ott ezt biztosítsa a dolgozóknak.

A maszkhasználat szabadtéren is mindehol kötelező lesz.

A határátlépést is szigorítják, bár a teherforgalmat nem korlátozzák.

A vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztik minden olyan szektorra, ahol most bezárásokra kerül sor.

A jövővel kacspolatban Gulyás azt mondta, „néhány héten vagy hónapon belül” el fogjuk érni az oltottságnak azt a fokát, amelynél már teljes nyitásra lesz lehetőség.

A miniszter arról tájékoztatott, hogy az ütemezett nyitás már március 22-én meg fog kezdődni, de a nyitás részletei szempontjából „döntő fontosságú, hogy mit szeretnének az emberek” – utalt ezzel a jelenleg is zajló nemzeti konzultációra.

Mivel a kormányülés nem fejeződött be a sajtótájékoztató végéig, ezért a sajtó kérdéseire a csak a jövő héten válaszol majd a kormány.

Mielőtt a kormányszóvivő és a miniszter visszament volna a kormányülésre, három témában adtak rövid tájékoztatást:

Az új egészségügyi jogviszonyról úgy nyilatkozott Gulyás, hogy miután az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka aláírta az új jogviszony létesítéséhez szükséges szerződést ,”minden körülmény adott”, hogy az új feltételek mellett szolgálatot teljesítsenek az orvosok és ápolók.

A vakcinaigazolványok porblémájával kapcsoaltban arra a felvetésre, hogy miért nem tartalmazza a vakcina típusát, és hogy lehet-e velük küldföldre utazni majd, Gulyás azt mondta, nincs egységes európai szabályozás még, a szándékok szerint – itt Angela Merkel német kancellárra hivatkozott – valószínűleg a nemzeti hatóságoknak kell kiállítani az igazolványt, de azt mindeütt Európában el kellene fogadni, Magyarország is ezt az álláspontot támogatja.

A néppárti frakcióból való kiválásról a miniszter azt mondta, a Fidesz úgy látta, hogy a járványhelyzet kellős közepén az EPP „teljesen lényegtelen” szabályzatok elfogadásával foglalkozik, ami önmagában is egy párt éretlenségét mutatja. „Hosszú ideig esélyt adott a Néppártnak a Fidesz, hogy a saját jövőjét úgy határozza meg, hogy abban egy, a migrációt elutsító, kereszténydemokrata pártnak is legyen helye”, de a Fidesz szerint az EPP „a balliberális erőkkel kíván együttműködni”, ebből vonták le a frakcióból kilépéssel járó következtetést. A kormányközi kapcsolatok a német kormánnyal ugyanakkor jók maradnak és tovább erősíthetőek a miniszter szerint.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán