Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szeptembertől „háromlábú finanszírozási rendszert” vezetnek be a lábról levert egyetemeinken

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szeptembertől, azaz a következő tanévtől a teljes magyarországi felsőoktatási rendszerre új finanszírozási rendszert vezetnek be, tudta meg az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a Magyar Nemzet.

Noha a „részletszabályok kidolgozása még folyamatban van”, annyi már tudható, hogy ún. „háromlábú finanszírozási rendszert” kívánnak bevezetni, amelyben külön támogatás vonatkozik az oktatás költségeire (továbbra is hallgató arányos elosztásban), az üzemeltetés, az épületek fenntartásának fedezésére és a tudományos, kutatási tevékenység finanszírozására.

Az új finanszírozási rendszer minden egyetemre érvényes lesz, a körébe nem csak a „modellváltáson” átesett egyetemek tartoznak bele.

Január folyamán mindössze 21 nap alatt született döntés arról, hogy számos egyetem egyeztetéseket kezd az innovációs tárcával a „modellváltásról”.

Az alapítványi modell értelmében az intézmények élére kinevezett kuratóriumok akár teljhatalmat is kaphatnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit. A kuratóriumokba pedig több esetben is kormánytagokat, illetve Fidesz-közeli embereket neveznek ki.

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni (15-20 éves keretszerződések révén), de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át.

Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

Az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi válsága és a mélyülő gazdasági visszaesés közepette, a rendkívüli állapot ideje alatt, az SZFE intő példájának dacáraa jogvédő-civil szervezetek tiltakozására és a szakszervezeti aggályokra fittyet hányvaaz egyetemisták kifejezett akarata ellenérebotrányos szenátusi üléseket követően véghezvitt „modellváltás” többek szerint alig titkolt „mélyállamosítás”.

A jelenlegi helyzet szerint mindössze 7 magyarországi egyetem marad állami fenntartásban:

  • az Eötvös Loránd Tudományegyetem,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,
  • a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem,
  • a Magyar Képzőművészeti Egyetem,
  • a Magyar Táncművészeti Egyetem,
  • a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  • és a Testnevelési Egyetem.
(MTI, Magyar Nemzet)
Címlapkép: MTI/Sóki Tamás