Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mostantól a Budapesti Gazdasági Egyetem is alapítványi fenntartásba kerül

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb egyetem vált modellt és kerül alapítványi fenntartásba – a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) csütörtöki szenátusi ülésén 17 igen, 1 nem szavazattal fogadta el, hogy állami intézményből „közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott” felsőoktatási intézmény legyen, írja a Népszava.

Az intézményi közlemény szerint a szenátus ezzel egyidejűleg felhatalmazta az egyetem vezetését – élén a rektorral -, hogy megkezdje a modellváltási folyamat előkészítését. Véleményük szerint „az új működési közelebb áll az egyetem jelenleg is erősen piaci alapú működéséhez, szellemiségéhez, és hallgatóiknak, valamint munkatársaiknak is előnyösebb helyzetet teremthet”.

A rugalmasabb finanszírozástól, szervezettől és jogszabályi környezettől az oktatás minőségének és a kutatások eredményességének növekedését várják – ezek szinte pontosan ugyanazok az érvek, amelyek a Színház- és Filmtudományi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, illetve a Pécsi Tudományegyetem modellváltásakor is elhangzottak.

Az alapítványi modell értelmében az intézmények élére kinevezett kuratóriumok akár teljhatalmat is kaphatnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit. A kuratóriumokba pedig több esetben is kormánytagokat, illetve Fidesz-közeli embereket neveznek ki. Az SZTE-t irányító kuratórium tagja lesz például Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

A BGE vezetése azt ígéri, a folyamatba bevonja majd az érdekképviseleti szervezeteket, különös tekintettel a Hallgatói Önkormányzatra.

A jelenlegi állás szerint országosan 7 magyar egyetem marad állami fenntartásban:

  • az Eötvös Loránd Tudományegyetem,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,
  • a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem,
  • a Magyar Képzőművészeti Egyetem,
  • a Magyar Táncművészeti Egyetem,
  • a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  • és a Testnevelési Egyetem.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a tegnapi napon közös állásfoglalást osztott meg a modellváltásnak nevezett felsőoktatási folyamatról: szerintük az ilyen döntések meghozatalára sokkal több időt kellene hagyni.

„Az egyetemek működési formájának megváltoztatása nagy horderejű döntés, ami évtizedekre meghatározza Magyarország jövőjét, ezért kellő időt kell szánni a kidolgozására. A döntéseket előkészítő vitákba be kell vonni az érintetteket, a döntések során és azokat követően is tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát. Tájékoztatni kell a nyilvánosságot és biztosítani a társadalmi kontrollt”

-írják.

Az MTA szerint az átalakítások előnyei és hátrányai is mindenképpen vizsgálatra szorulnak: azok eredményeit három év elteltével értékelnie kell a hatóságoknak, az érintett egyetemeknek az Akadémia és független külföldi szaktekintélyek bevonásával.

Az MTA fontosnak tartaná azt is, hogy az új, fenntartó alapítványoknak ne lehessen több joguk, mint jelenleg az államnak: a kuratóriumok tagjainál pedig biztosítani kell a rotáció lehetőségét. Jelenleg egyik feltétel sem teljesül: a kuratóriumok számos kérdésben dönthetnek az egyetemi szenátusok nélkül, a kinevezett tagok pedig legfeljebb maguk mondhatnak le tagságukról.