Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Facebook letiltotta a mianmari hadsereg oldalát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ezúttal a katonai puccsal február elsején hatalomra tört minamari hadsereg Facebookját törölte a közösségi oldal erőszakra való buzdítás miatt. Mindez azután történt, hogy a mianmari haderők egy ismert színészt, Lu Min-t is őrizetbe vettek a katonai hatalomátvétel ellenzése, és a tüntetésen való részvételre buzdításért.

A globális irányelveire hivatkozva a Facebook végleg törölte a mianmari haderő, vagyis a Tatmadaw oldalát saját felületéről, mivel az többszörösen is megsértette Közösségi Alapelveit erőszakra való összehangolt uszítással. Mindez azután történt, hogy a rendőrség vasárnap kora délelőtt otthonából vitte el és tartóztatta le Lu Min-t az ismert színészt. Rajta kívül a rendőrség öt másik hírességet is köröz az úgynevezett felbujtás-ellenes törvény megsértéséért, vagyis hogy civileket buzdítottak a tüntetésben való részvételre.

A szombati zavargások két halálos áldozattal jártak, amely az eddigi legvéresebb napja volt az immár több mint két hete tartó tüntetéshullámnak, írja a Guardian.

Az egyik tüntető a helyszínen életét vesztette, a másik áldozat pedig úton a kórház felé hunyt el, amikor a rendőrség éles lőszerrel a tömeg közé lövetett. A tragédia ellenére a mianmari civilek vasárnap is kivonultak az utcákra.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Tatmadaw február elsején vette át a hatalmat a megválasztott kormányzattól, Aung Szan Szú Kji kormányfőt pedig hamis vádakkal őrizetbe vették. A zavargások azóta is folyamatosak a Délkelet-ázsiai országban, a tüntetők pedig a kormányfő szabadon engedését követelik.

Az eddig nagy részben békés tüntetések a szombati napon váltak erőszakossá, amikor a rendőrség és a hadsereg összetűzésbe került a hajógyári munkásokkal Mandalajban. A tüntetők beszámolói szerint a munkások katapulttal lőttek a rendőrökre, akik válaszul könnygázt, gumilövedéket, valamint éles lőszert is bevetettek.

A zavargásokban 2 ember életét vesztette, 20-an pedig megsebesültek, nyilatkozta Ko Aung a Parahita Darhi önkéntese a Guardiannak. A Politikai Foglyokat Segítő Egyesület nevű aktivista csoport szerint csak szombaton 569 embert tartóztattak le a tüntetésekhez kötődően.

A Facebook tiltása akkor érkezett, mikor az országban már egy hete hogy nincs internet. Az állami médiában pedig nem esett szó semmilyen formában a zavargásokról .

(The Guardian)