Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb esetben mondta ki a bíróság: nem sértettek szabályt a dudálós tüntetők

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jogerősen pert nyert Kassai Dániel, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő, miután tavaly májusban – sokadmagával együtt – megbüntette a rendőrség, amiért részt vett a Clark Ádám téri „dudálós tüntetésen”.

Mint arról tavaly tavasszal a Mércén is beszámoltunk, a koronavírus első hulláma miatt bevezett veszélyhelyzet és kijárási korlátozások idején alkalommal tartottak Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum szervezésében autós-dudálós kormányellenes tüntetést a Clark Ádám téri körforgalomban, amelyeknek elsődleges apropói az Orbán-kormány válságkezelése, a felhatalmazási törvény, valamint a kórházi kapacitások növelését célzó ágykiürítések voltak.

A kijárási korlátozás és a KRESZ megszegésére hivatkozva a rendőrség elrettentő mértékű bírságokat rótt ki a tüntetések résztvevőire: volt, aki százezres nagyságrendű büntetést kapott, de volt olyan is, aki  többször vett részt az akciókon, és milliós tételt szabtak ki rá utólag, pedig jogvédők szerint a békés felvonulások nem jelentettek járványügyi veszélyt.

Kassait a „veszélyhelyzetre meghatározott magatartási szabályok megszegése” miatt először 150 ezer forintra büntették, majd miután ezt megfellebbezte, már „csak” 100 ezer forintos büntetés megfizetésére kötelezték.

„Bírsággal, közmunkával, börtönnel fenyegettek meg, pedig sokakkal együtt jelenlétemmel betartva a távolságtartás és a maszkviselés szabályait csak a véleményemet fejeztem ki és aggodalmamat a kórházi ágyak olyan mértékű kiürítése ellen, amire máig nincs magyarázat” – írja.

Mint azt Kassai ismerteti, a bíróság az ítéletében kimondta, hogy a Clark Ádám téren tartózkodó emberek nem egy rendezvényen voltak, „hanem egy a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorló, véleményt megfogalmazó, azt kinyilvánító gyűlésen”, és mivel az erre vonatkozó szabályok a vészhelyzet nyári megszüntetésével a törvény szerint érvényüket vesztették, ezért a gyülekezés az ügy bírósági elbíráláskor már nem volt tilalmazott, így szabálysértést sem valósíthatott meg senki.

A megbüntetett tüntetők ügyével tavaly kapcsolatban októberben ombudsmanhoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság, mert szerintük a járványügyi veszélyhelyzet alatt megtartott autós tüntetéseket félrekezelte a rendőrség, ezzel pedig a hatóság megsértette a békés gyülekezéshez való jogot.

Ahogy arról beszámoltunk, decemberben több tüntetővel szemben is megszüntette az eljárást a bíróság szabálysértés hiányában.

Címlapkép: Autós tüntetés 2020. április 20-án a kórházi ágyak kiürítése ellen. Fotó: Mérce