Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

150 ezer forintra büntették a nőt, aki uniós zászlót lengetett Szél Bernadett autójából egy tüntetésen

Ez a cikk több mint 3 éves.

150 ezer forintra bírságolták meg a Szél Bernadett autójában utazó nőt, miután május negyedikén a Clark Ádám térre szervezett, „Nem hallgatunk el!” autós tüntetésen a képviselő autójából európai uniós zászlót lengetett, írja Szél hivatalos Facebookján.

Az Orbán-rendszer válságkezelése és a felhatalmazási törvény ellen tiltakozó, a szociális távolságtartás szabályaival is kompatibilis autós, biciklis demonstrációt Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők, illetve a Momentum szervezte.

Ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk: a két héttel ezelőtt történt tüntetésen több demonstrálót és ellendemonstrálót is igazoltattak, Szél ellen pedig szabálysértési eljárást indítottak. Szélt (Hadházy Ákossal együtt) kiterelték a forgalomból, majd az intézkedő rendőr arra szólította fel a képviselőt, hogy hagyja abba a demonstrációt. A rendőr a 75/2020-as kormányrendeletre hivatkozott, amely szerint a vélemény-nyilvánításnak a rendkívüli helyzetben alapos indoka kell, hogy legyen, szerinte pedig „a vélemény-nyilvánítás nem szerepel az alapjogok között.” Szél ellen végül szabálysértési eljárást helyeztek kilátásba, Hadházy Ákos megúszta.

A Szélt aznap kísérő nő pénzbírságról szóló rendőrségi határozata a mai napon érkezett meg, amely szerint 150 ezer forintot kell fizetnie, ugyanis otthonát nem alapos indokkal hagyta el, gyűlés helyszínén tartózkodott, utasként pedig azzal követett el szabálysértést, hogy zászlót lengetett.

Szél a helyesírási hibákkal együtt bemásolta a határozatot, amely a következőképpen szól:

„Nevezett személyek fenti személygépkocsival a Budapest I. kerület Clark Ádám téren a körforgalomba hajtottak és több kört megtettek, valamint a gépjármű tetőablakán kitartottak egy Európai Uniós zászlót, mely cselekménnyel (Szél utastársa) szabálysértést követett el.”

A képviselő a Népszavának azt nyilatkozta: az utastársa egyik kollégája volt, azzal, hogy Szélt kísérte be a Képviselői Irodaházba, mindössze munkáját végezte. Ráadáasul nem is dudált, az autóban ülve maszkot viselt.

A képviselő és kollégája nem fogadják el a rendőrségi döntést, az ügyben bírósághoz fordulnak. Úgy gondolják: „véleménynyilvánítás alkotmányos jogát a járvány miatt bevezetett különleges jogrend sem írhatja felül”.

Címlapkép: Autós tüntetés 2020. április 20-án a kórházi ágyak kiürítése ellen. Fotó: Mérce