Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabálysértési eljárást indított a rendőrség Szél Bernadett ellen a lánchídi tüntetésen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ismét autós, biciklis dudálással tiltakoztak az Orbán-kormány válságkezelése és a felhatalmazási törvény ellen Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum szervezésében, a budapesti Clark Ádám téren.

A múlt heti tapasztalatok alapján már a gyülekező demonstrálók és esetleges ellendemonstrálók között is igazoltatott a rendőrség, tudósítónk tapasztalatai szerint még azt is megnézték néhány, a helyszínre érkező autósnál, hogy a kipufogó hangja nem túl hangos-e.

Fotó: Mérce

Mint emlékezetes, a múlt heti, április 25-i „Dudálj, hogy Orbán is hallja!” demonstrációt megszakítva a rendőrök hangjelzés indokolatlan használata és a KRESZ megsértése miatt félreállították, igazoltatták, és számos alkalommal megbírságolták a résztvevőket, beleértve a képviselőket is.

Az autós és kerékpáros tüntetők körül ma is kisebb számban megjelentek gyalogos szimpatizánsok, akik sípokkal dudákkal készültek. Néhány gépkocsin hangosbeszélő is szólt, ebben az Orbán-kormány által elrendelt kórházi kiürítések, és általában az elszegényedés elítélése ellen tiltakoztak.

A mostani felvonulás következtében is bedugult az Alagút forgalma, a rendőrség pedig nemcsak 6-7 autóst, hanem tudósítónkat is igazoltatta. Az ismét a helyszínen jelen lévő szélsőjobboldali provokátort, Bede Zsoltot pedig valaki leköpte, akivel azután szóváltásba keveredett, ezért őt is igazoltatták, majd kikísérték a demonstráció helyszínéről.

A rendőrök közben több, idősebb korú, szájmaszkot viselő gyalogost is arra szólítottak fel, a különleges járványügyi helyzetben nem tanácsos az utcán, csoportosan tartózkodniuk.

Ugyan mától vidéken lazították a korlátozásokat, Budapesten és Pest megyében ezek azonban továbbra is érvényben vannak.

Fotó: Mérce

A hatóságok végül mind Szélt, mind Hadházyt igazoltatták ismét, autójukat kiterelve a körforgalomból. Szélt az intézkedő rendőr arra szólította fel, a demonstrációt hagyja abba, és a 75/2020-as kormányrendeletre hivatkozott, amely szerint a vélemény-nyilvánításnak a rendkívüli helyzetben alapos indoka kell, hogy legyen, szerinte pedig „a vélemény-nyilvánítás nem szerepel az alapjogok között.”

Kassai Dániel 18. kerületi önkormányzati képviselőt, aki ugyancsak részt vett a tüntetésen, pedig még a helyszínen 30.000 forintos bírságot is kapott, ugyancsak közlekedési szabálysértés címén:

❌ Máris megbírságoltak a rendőrök 30 ezer forintra, azt ugyan nem tudták megmondani, hogy miért, azt mondták nézzem meg otthon. Orbánt köreit tényleg nagyon zavarhatom, ja és egy órával ezelőtt a Képviselői Irodaházból is kitiltottak, a köztársasági őrség katonái okot nem mondtak, csak azt hogy pirosan villog a nevem a gépbe. Éljen a demokrácia!

Gepostet von Kassai Dániel am Montag, 4. Mai 2020

Végül szabálysértési feljelentést helyeztek kilátásba a képviselő ellen, míg ezúttal Hadházy Ákos ellen nem, pedig saját elmondásuk szerint is „ugyanazt csinálták” a körforgalomban. Később Hadházy végigjárta az ismét a Lánchíd utcában igazoltatott, demonstráló autósokat, és támogatásáról biztosította őket.

Fotó: Mérce

A szerkesztőségünk birtokába került rendőrségi dokumentum szerint a Momentum tüntetésre invitáló, Facebookos felhívása a budapesti rendőrfőkapitány szerint megvalósította a gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértési tételét. A Fekete-Győr András pártelnöknek címzett értesítés arról is szól, a járvány idején hatályban lévő, rendkívüli korlátozások értelmében sem lehetett volna ilyen csoportosulással az utcán tartózkodni adott időpontban.

Ezért azután Fekete-Győrt és a pártot a jövőre vonatkozóan az összes hatályos szabály betartására szólították fel.

A demonstrációt a Mérce élőben is közvetítette:

Címlapkép: Mérce